Löödud Kameruni mängijad.

Foto: AP/Scanpix
Jalgpall
4. veebruar 2022, 08:37

VIDEO | Eriti hädine penaltiseeria lõpetas peoperemeeste unistuse Aafrika karikast

Aafrika jalgpallimeistrivõistluste poolfinaalis lõppesid korraldajamaa Kameruni lootused võidukarikast, kui penaltiseeria järel tunnistati Egiptuse paremust.

Normaal- ja lisaajal väravaid ei nähtud. Kameruni parimate võimalustena tabas Michael Ngadeu-Ngadjui pealöök latti ning Samuel Gouet kauglöök posti. Egiptuse rünnakuid vedas mõistagi Mo Salah, kuid paarist momendist hoolimata jäi ka temal Kameruni puurilukk Andre Onana üle mängimata.

Nii otsustati võitja saatus penaltidega. Löömist alustas Kamerun ning kui nende kapten Vincent Aboubakar suutis palli egiptlaste väravavahi Gabaski selja taha saata, siis järgmise kolme kamerunlase ehk Harold Moukoudi, James Lea Siliki ja Clinton N'Jie löögid ei kannata erilist kriitikat. Mokoudi ja Siliki üritused tõrjus Gabaski; N'Jie saatis aga palli lihtsalt väravast mööda.

Egiptuse väravavaht Gabaski tõrjus Kameruni teise ja kolmanda penaltilöögi; neljas mees virutas lihtsalt palli mööda.

Foto: Ap/Scanpix

Et kõik kolm Egiptuse lööjat realiseerisid oma penaltid kindlalt, oli olukord pärast N'Jie eksimust selline, et egiptlaste neljas ja viies mees ei pidanudki enam lööma minema ning seeria 3 : 1 võit viis finaali vaaraode maa koondise.

Mängu tipphetked:

Kogu penaltiseeria:

Pühapäevases finaalis heitleb Egiptus Senegaliga, kes sai oma poolfinaalis 3 : 1 jagu Burkina Fasost. Pigem võiks kerge eelis olla Sadio Manél ja tema seltsimeestel, sest senegallased saavad enne esikohamängu ühe lisapuhkepäeva. Samuti peaks egiptlaste jalad praeguseks korralikult vatti täis olema, sest lisaaega mängisid nad lisaks poolfinaalile ka kaheksandik- ja veerandfinaalis. Kui veerandfinaalis suutsid nad lisaaja väravast võtta võidu Maroko üle, siis kaheksandikfinaalis Elevandiluuranniku vastu läks asi samuti penaltiteni välja.

Finaal saab olema ka selles mõttes märgiline, et märtsikuises MM-valiksarja play-off'is asuvad Senegal ja Egiptus kahes omavahelises lahingus välja jagama ka MM-piletit. Ehk juba praegu on selge, et üks kahest Aafrika meistrivõistluste finalistist Kataris kindlasti ei mängi.