Alvar Johannes Alev (nr 56) tegi 30 km suusavahetusega sõidus elu parima tulemuse.

Foto: Karli Saul
Olümpia
6. veebruar 2022, 11:12

ÕL PEKINGIS | Bolšunov näitas võimu, Kläbot edestanud Alev tegi krampide ja purunenud kepi kiuste elu parima sõidu (9)

Meeste 15 + 15 km suusavahetusega sõidu Pekingi olümpiavõitjaks tuli venelane Aleksandr Bolšunov, kes edestas lähimat konkurenti enam kui minutiga. Ainsa eestlasena stardis olnud Alvar Johannes Alev tegi elu parima võistluse ja saavutas purunenud kepi ja krampide kiuste 33. koha.

Kui distantsi esimesel poolel, kus sõideti klassikat, suutis 25aastase venelasega sammu pidada vaid Iivo Niskanen, siis vabatehnikas liugles Bolšunov uhkes üksinduses. Ta oli võidus nii kindel, et viskas korraks käed taeva poole rohkem kui kilomeeter enne lõppu ning ületas finišijoone Venemaa olümpiakomitee lipuga.

Teise koha sai sõidu lõpuosas kukkunud Denis Spitsov, kes kaotas kaasmaalasele 1.11,0ga. Tugeva klassikasõitjana tuntud Niskanen, kes vahetas suuski esimesena, oli distantsi teise poole alguses küll raskustes, ent lõpuks õnnestus tal venelaste järel pronksmedal teenida (+2.00,2). Esimesena jäi poodiumilt välja norralane Hans Christer Holund (+2.30,9). Viienda koha sai Paal Golberg (+2.52,5) ja esikuuiku lõpetas 21aastane rootslane William Poromaa.

Tänane olümpiavõit oli Bolšunovile karjääri esimene. Neli talve tagasi Pyeongchangi OMilt võitis Venemaa suusataja kolm hõbedat ja ühe pronksi. Mullu Oberstdorfi MMil tuli ta kuldmedalile samuti 15 + 15 km suusavahetusega sõidus.

Väga tubli sõidu tegi ainsa Eesti suusatajana stardis olnud Alvar Johannes Alev, kes saavutas 33. koha (+7.40,7) – see on tema karjääri parim tulemus tiitlivõistlustel. Lõpuks edestas 28aastane eestlane ka Norra superstaari Johannes Hösflot Kläbot, kes oli klassikapoole järel veel kümnes. Kolmekordne olümpiavõitja piirdus 40. kohaga (+9.06,0).

„Mul pole elus ükski suusavahetusega sõit õnnestunud ja kui sõidan rahvusvaheliselt kõige parema koha, siis peab rahule jääma,“ sõnas Alev. „Tegelikult seisund oli päris hea, mängus oli palju rohkemat. Teise ringi alguses sain päris hästi grupi etteotsa, aga tõusu otsas läks kaigas puruks positsioonivõitluse käigus. Jäin seisma, ootasin uut kaigast. Sain isegi täitsa sobiva, aga selleks ajaks olid esimesed läinud ja pidi hakkama tagasi sõitma. Klassikapoolel läks natuke raskeks.“

Ta lahkus suusavahetusest 34ndana, liikus vabatehnikas terve aeg stabiilselt 35.–36. koha kandis ning tõusis viimase ringiga 33ndaks. „Uisu alguses hakkasid vaikselt krambid tekkima,„ tunnistas Alev. „Teisel-kolmandal ringil oli juba tõsisem. Korralikult lõi viimased pool ringi, ei saanudki ühe poisiga kaasa minna, aga see selleks. Olen ikkagi rahul. Eesmärk oli näha, kuidas seis on ja saada tagasisidet. 30 hulka oli võimalik, sellega olnuks väga rahul, aga arvestades asjaolusid jään ikka rahule.“

Finišis ootasid Alevit vanemad ja õde koos sõpradega, kellega ta sai spetsiaalse ekraani abil virtuaalse otseühenduse Eestisse. „Vestlesime samal teemal, mis sinuga,” vahendas ta.

Kui eelnevatel päevadel on kõlama jäänud, et Zhangjiakous kimbutab suusasportlasi põrgukülm ja kõle tuul, siis täna pärastlõunal oli ilm nii mõnus, et pressitribüünil kannatas poolteist tundi seista ilma kinnasteta.

„Võtsin kümme minutit enne starti sooja pesu püksid alt ära, see oli väga õige otsus. Pikal distantsil võinuks tekkida ülekuumenemine. Täna oli tõesti väga mõnus sõita. Klassikarada oli lumest puhas, mis on minu jaoks kõige olulisem. Olud olid super,” ütles ta ja lisas, et rada üllatas kiirusega.

Alevi järgmine start on 11. veebruaril 15 km eraldistardist klassikadistantsil, mis on tema peamine eesmärk siin olümpial.

Sügavalt pettunud Kläbo ei öelnud ajakirjanikele muud, kui et „per**es on“.

Meeste suusavahetusega sõidu 17 parimat (kliki pildile):