SIIL UDUS: Väidetavalt on fotol suurslaalomi esimese sõidu võitja Marco Odermatt. Nähtavus võistlusel oli sisuliselt olematu.

Foto: AFP/Scanpix
Olümpia
13. veebruar 2022, 11:11

ÕL PEKINGIS | Lumekaoses kukkunud Tormis Laine: väga kehv ilm, aga kõik on sellisega treenida saanud

Pekingi taliolümpiat tabanud tihe lumesadu jättis jälje ka mäesuusatamise meeste suurslaalomi võistlusele, mille katkestas juba avalaskumiselt 35 meest 89st. Kahjuks kuulus nende sekka ka ainsa eestlasena stardis olnud Tormis Laine.

„Olen väga pettunud,” tunnistas ta mõni tund hiljem.

Laine, kes Pyeongchangis oli suurslaalomis 40., lõpetas Pekingi olümpial sõidu juba väga varakult. Ta tegi viienda värava juures apsaka ega suutnud seda eksimust paigata. Seitsmes värav (kokku 49st) jäi vahele ja sellega oli sõit ka lõppenud.

„Tegin üks värav enne väljasõitu väikse tehnilise vea ja siis jäin juba hiljaks järgmisse väravasse. Kui hiljaks jääd, pead ju päästa üritama, aga vajusin hoopis sisesuusale, puus maha ja pikali. Suuskadel polnud absoluutselt pressi peal, siis ei olnudki enam midagi teha,” kirjeldas Laine juhtunut.

Ta tunnistas, et nähtavus oli pehmelt öeldes kasin, kuid ei süüdistanud ilma. „Nähtavus ongi sellisel päeval kohe esimesest väravast kehv, aga see pole esimene kord kui võistlus on sellise ilmaga. Treeningutel saab tihti sõita nii, et ei näe midagi,” rääkis ta ja lisas, et tegemist polnud millegi erakordsega.

„Kehv ilm. Väga kehv ilm, aga mitte selline, et keegi hakkaks karjuma, miks võistlus üldse toimus. Kõik, kes täna stardis, on sellise ilmaga treenida saanud ja selle läbi elanud.”

Moel või teisel tabas sama saatus veel 34 Laine konkurenti. Eestlane startis 47ndana, selleks hetkeks oli juba üksjagu mehi lumes maandunud, kuid Laine läks kehvade tingimuste kiuste maksimumi püüdma.

„Kui aus olla, siis ei vaadanud eriti võistlust. Vaatasin enne starti kaht sõitjat, et näha, kuidas mingid raskemad kohad on. Keskendusin enda peale. Ma näiteks ei teadnudki, et nii paljud on välja sõitnud. Läksin endast maksimumi andma, tagasi kindlasti ei hoidnud,” kirjeldas ta.

Kiireimat aega näitas esimeses sõidus šveitslane Marco Odermatt – 1.02,93. Vaid 0,04 sekundiga kaotas talle austerlane Stefan Brennsteiner ja kolmas oli prantslane Mathieu Faivre (+0,08). Esimesed viis meest mahuvad vähem kui kahe kümnendiku sisse.

Paari tunni võrra edasi lükkunud teine laskumine ei löönud kaarte väga segi. Odermatt kaitses liidrikohta ja võitis koondajaga 2.09,35 elu esimese olümpiakulla. Avalaskumise kaheksandalt kohalt kerkis kiireima ajaga hõbedale sloveen Zan Kranjec (+0,19) ja pronksist hoidis kinni prantslane Faivre (+1,34).

Austerlase Brennsteineri teine laskumine läks totaalselt aia taha ning ta kukkus 27ndaks (+15,63). Katkestajaid oli teisel katsel oluliselt vähem, 54 mehest sai tulemuse kirja 46. Neist viimaseks jäi jamaicalane Benjamin Alexander, kes kaotas võitjale enam kui minuti.

Õnnelikult jõudsid finišisse ka näiteks lätlane Miks Zvejnieks (26. koht; +13,28) ja Eritrea esindaja Shannon Abeda (39. koht; +31,10).

Tormis Laine põhiala, slaalom toimub 16. veebruaril.