Kristjan Ilves andis suusarajal nii kõvasti hagu, et vajas finišis turgutust ning läks intervjuutsooni asemel olümpiakülla toibuma.

Foto: AFP / SCANPIX
Olümpia
15. veebruar 2022, 13:11

ÕL PEKINGIS | Alles laupäeval karantiinist pääsenud Ilves suusatas end olümpial pildituks, aga ka esikümnesse (9)

Laupäeval karantiinist pääsenud kahevõistleja Kristjan Ilves lendas Pekingi olümpiamängude suurel mäel 140 meetrit ja pääses suusarajale teisena. Tuleb välja, et kahenädalane karantiin ei söönud täiesti ära ka tema sõiduvormi, sest suusarajal finišeeris eestlane üheksandana. Olümpiavõitjaks krooniti norralane Jörgen Graabak.

Ilves oli juba treeningutel kui ka tänases proovivoorus tõestanud, et hüppevorm pole kuhugi kadunud, kuid võistlushüpe oli kõigist kõige pikem. Tõsi, vastutuul soosis pikka õhulendu ning selle eest võeti talt 16,8 punkti maha. Koondtulemus 128,7 punkti oli täpselt võrdne jaapanlase Ryota Yamamotoga, kes on kehv suusataja.

„Hüpe oli hea, aga võinuks olla parem,“ kommenteeris Ilves. „Tõukasin võib-olla veidi vara. Närvi sees pole, väga vaba tunne on, sest saan teha kõike, mida tahan. Vaatame, mis suusarajal saab.“

Liidrina stardib murdmaarajale norralane Riiber, kes laskus Ilvesest poomi võrra madalamalt, kuid hüppas nõrgema vastutuulega (-10,9) kaks meetrit kaugemale, teenis 139,8 punkti ja omab 44sekundilist edu.

See on uskumatu, sest Riiber vabanes karantiinist alles esmaspäeval ega saanud isegi eilsel hüppetreeningul osaleda. Tõsi, see ei tähenda, et ta tuli täna külmalt peale. Norralased organiseerisid maailma parimale mehele võimaluse olla eile õhtul suusahüpete meeskonnavõistlusel proovihüppaja ning nii sai ta siiski eile kaks korda Zhangjiakou suurest mäest alla tuhiseda.

Ideaalis saanuks kolmandagi hüppe, kuid ta tormas mäele jõudes autost nii suure õhinaga välja, et unustas koti sinna ning avastas selle siis, kui masin oli lahkunud. Seetõttu kaotas ta ühe hüppe.

Riiberi jäme prohmakas

Suusarajal tuli aga Riiberi kogenematus olümpiaradadel kahjuks väga ruttu välja. Esimese 2,5 kilomeetrise ringi lõpus ei läinud ta järgmisele ringile, vaid juba finišikoridori, millega andis ära umbes 30 sekundit. Nelik Akito Watabe, Manuel Faisst, Kristjan Ilves ja Ryota Yamamoto jõudis seepeale norralasest vaid kümne sekundi kaugusele. Austerlaste kolmik, kuhu kuulusid Franz-Josef Rehrl, Johannes Lamparter ja Mario Seidl pääsesid 26 sekundi kaugusele.

„Olin tsoonis ja mõtlesin tehnilistele ülesannetele. Tõstsin pilgu ja nägin, et olen teel finišisse,” kirjeldas Riiber, kes polnudki varem Zhangjiakou suusastaadionil käinud, eksimust Norra TV2-le.

„Vorm oli halb, ma ei tundnud end hästi. Viie kilomeetri järel uskusin siiski natuke, aga ei arvanud, et enesetunne nii palju muutub. Olen küll tundide kaupa treeninud, aga see oli hotellitoas. Mu kehas pole kiirust, ettevalmistus polnud normaalne, seega asjad võivad minna hästi, aga ka pagana halvasti.”

Teiselt ringilt tulid juba koos liidrid Watabe, Riiber ja Faisst. Ilves kaotas koos Lamparteri, Rehrli ja Yamamotoga kuus sekundit. Tagant tulnud kiirete sõidumeeste grupp, kuhu kuulusid näiteks Jörgen Graabak, normaalmäe olümpiavõitja Vinzenz Geiger, Lukas Greiderer ja Jens Luraas Öftebro, kaotas Ilvesele 33 sekundit.

Viimase ringi eel oli selge, et ilmselt on Ilvesel käes koht 13 parema seas, sest järgmised kaotasid enam kui 40 sekundit. Ees püsis nelik kümnekonna sekundi kaugusel, aga Greiger alustas koos Graabaki, Öftebro ja Greidereriga spurti. Esimesena langes eest ära alles eile hommikul karantiinihotellist välja pääsenud Riiber.

Seekord ei suutnud aga Geiger lõpuni välja minna ning lõpusirgele tulid neljakesi koos Graabak, Watape, Faisst ja Öftebro. Kõige pikema kõrre tõmbas Graabak, Öftebro ja Watabe ees. Ainult tänu Eric Frenzeli ja Terence Weberi koroonasse nakatumise tõttu olümpiale pääsenud Manuel Faisst jäi neljandaks. Riiber langes kaheksandaks, aga Ilves võttis lõpusirgel ära Julian Schmidi ja lõpetas üheksandana. Kaotust võitjale täpselt üks minut. Finiši järel lõi eestlasel pildi mustaks ning ajakirjanikele ta täna kommentaare ei jaganud, sest ta toimetati kiiremas korras olümpiakülla toibuma.

Ühtlasi tähendab koht esikümnes seda, et Ilves saab järgmised kaks aastat Eesti olümpiakomiteelt B-taseme toetust. See tähendab kuus 1600 eurot palka ning 1400 eurot ettevalmistustoetust.