Väravavaht Patrik Rybár kerkis karistusvisete seerias Slovakkia kangelaseks, saates enda meeskonna nelja parema sekka, ameeriklased aga kotte pakkima.

Foto: Reuters/Scanpix
Olümpia
16. veebruar 2022, 19:13

Olümpiahoki: Rootsi alistas Kanada, poolfinaalidesse pääsesid ainult Euroopa meeskonnad (3)

Pekingi taliolümpiamängude meeste jäähokiturniir peetakse ilma NHLi staarideta ning see on oodatult ka kaarte seganud. Viimases veerandfinaalis alistas Rootsi tulemusega 2 : 0 Kanada. Varasemalt olid end nelja parema sekka murdnud ka Soome ja Venemaa ning USAd üllatanud Slovakkia.

Rootsi ja Kanada vahelises matšis tuli oodata esimest väravat üle 50 minuti, lõpuks tegi skoori Lucas Wallmark. Kaks minutit enne viimase kolmandiku lõppu kindlustas rootslastele võidu Anton Landeri tabamus, talle andis söödu Pontus Holmberg. Võidumeeskonna väravavaht Lars Johanssen säras 22 tõrjega. 

Kui Kanada jääb esimest korda medaliteta pärast Torino olümpiat, siis Rootsi kohtub reedel poolfinaalis Venemaa olümpiakomiteega, kes alistas kaheksa parema seas tulemusega 3 : 1 Taani. 

Kolmapäevastes veerandfinaalides sai esimesena läbi USA turniir, kusjuures eriti dramaatiliselt. Veel normaalaja viimasele minutile vastu minnes juhiti Slovakkia vastu 2 : 1, ent kui mängida jäi 44 sekundit, saatis jänkide väravasse litri Marek Hrivik. Lisaajal väravaid ei nähtud ja nii järgnesid karistusvisked.

Kui neli ameeriklast ja kolm slovakki olid järjest eksinud, suutis viimaks skoorida Peter Cehlárik. Seejärel tõrjus Slovakkia väravavaht Patrik Rybár Andy Miele ürituse ning 2002. aastal maailmameistriks kroonitud Slovakkia oligi pääsenud poolfinaali!

Teises veerandfinaalis lubas esimesel kolmandikul Taani vastu juhtima asunud Venemaa teise perioodi alguses vastastel viigistada, kuid Nikita Nesterovi ja Vjatšeslav Vojnovi tabamused tõid venelastele ikkagi 3 : 1 võidu.

Šveits näitas kolmandas veerandfinaalis soomlastele kõvasti hambaid, kuid juba kolmanda perioodi keskel 1 : 3 kaotusseisus olles otsustati minna avantüürile ning väravavaht väljakumängijaga asendada. See neile edu ei toonud ning hoopis soomlased saatsid keskeurooplaste tühja väravasse veel kaks litrit ning edenesid 5 : 1 võiduga reedesesse poolfinaali, kus neid ootab ees Slovakkia.

Meeste poolfinaalid on kavas reedel. Eesti aja järgi kell 6.10 pannakse litter mängu Soome ja Slovakkia matšis ning kell 15.10 lähevad vastamisi Venemaa olümpiakomitee ja Rootsi. 

Pronksimatš algab laupäeval kell 15.10 ning finaal pühapäeval kell 6.10.

Naiste jäähokiturniiril said pronksmedalid kaela soomlannad, kes purustasid Šveitsi tulemusega 4 : 0. Olümpiavõitja selgitavad neljapäeva hommikul kell 6.10 Kanada ja USA.

Enne veerandfinaale:

Olümpiaturniiri peetakse omapärase süsteemi järgi, kus esmalt olid 12 osalevat tiimi jagatud kolme alagruppi. Neist otse pääsesid veerandfinaali kolm alagrupi võitjat ja parim teise koha meeskond, ülejäänud kaheksa tiimi said jätkata play-off’is ehk sisuliselt kaheksandikfinaalis.

Alagrupiturniiril näitas ehk kõige paremaid esitusi turniirile osalejatest noorima koosseisuga sõitnud USA, kes alistas A-grupis nii Hiina, Kanada kui ka Saksamaa koondise ning oli ainus alagrupi täiseduga läbinud tiim. B-grupist pääses otse veerandfinaali Venemaa olümpiakoondis (võidud Šveitsi ja Taani üle ning lisaaja kaotus Tšehhile) ning C-grupist said otse kaheksa parema sekka Soome (kaks võitu normaal- ja üks lisaajal) ja Rootsi (kaks võitu ja üks lisaaja kaotus). Play-off’is jätkasid sellest grupist Slovakkia ja kõik mängud kaotanud Läti.

Play-off’is olid kõige veenvamad Kanada, kes nahutas Hiinat 7 : 2, ja Slovakkia, kes alistas Saksamaa 4 : 0. Šveits lõpetas 4 : 2 võiduga Tšehhi turniiri ja Taani 3 : 2 võit saatis ka lätlased kotte kokku pakkima.