Kamila Valijeva.

Foto: AFP/Scanpix
Olümpia
16. veebruar 2022, 14:40

Kamila Valijeva proovis oli kolme südamerohu jälgi (24)

Pekingi olümpial dopinguskandaali keskmesse kerkinud 15aastase Venemaa iluuisutähe Kamila Valijeva detsembrikuine dopinguproov sisaldas jälgi lausa kolmest südameravimist, raporteeris The New York Times.

Lisaks keelatud ainete nimekirjas olevale trimetasidiinile viitas imelapse dopinguproov ka üpokseeni ja L-karnitiini manustamisele. Tõsi küll, kaks viimast keelatud ainete nimekirja ei kuulu, selle erandiga, et L-karanitiini ei tohi kasutada süstitud kujul ja suurtes kogustes.

USA antidopinguagentuuri tegevjuhi Travis Tygarti sõnul näib, et nende kolme ravimi koos kasutatamise eesmärgiks on suurendada vastupidavust ja hapniku kasutamise tõhusust ning vähendada väsimust.

Valijeva positiivne dopinguproov sai teatavaks vahetult pärast iluuisutamise võistkonnavõistlust, mille Venemaa olümpiakomitee võitis. Otsustamaks, kas Valijeva tohib positiivsest proovist hoolimata naiste üksiksõidus jääle minna, korraldati läinud nädalavahetusel videokonverentsid, kus erinevad osapooled jagasid oma selgitusi. 14. veebruari hommikul kogunes rahvusvahelise spordikohtu (CAS) erakorraline koosolek, kus leiti, et Valijeva võib üksiksõidus võistelda, kuid otsust selle kohta, mis saab võistkondlikutest medalitest, seal ei langetatud. Rahvusvaheline olümpiakomitee teatas pärast otsust, et kui Valijeva peaks üksiksõidus poodiumile jõudma, siis autasustamistseremooniat ei korraldata.

Valijeva kaitsjad pakkusid videokonverentsil, et keelatud ravim võis sportlase organismi sattuda pühade ajal, kui neiu viibinud perekondlikul koosviibimisel. Kohal olnud ka tema vanaisa, kellel olevat väidetavalt tehissüda – ning kui Valijeva kogemata rüüpas oma vanaisa veeklaasist (või vanaisa rüüpas kogemata Valijeva omast), siis võis ju vabalt juhtuda, et taadi ravimimolekule sisaldnud süljeosakesed neelas alla ka sportlane!

Naiste lühikava võistlusel läks Valijeva igal juhul jääle ning ta hoiab enne neljapäevast vabakava ka liidrikohta.