Siim Kallas

Foto: Teet Malsroos
Poliitika
17. veebruar 2022, 14:18

Siim Kallas: ma ei usalda Eesti Energiat! Kui meil on elektrit tootev riigiettevõte, miks ei suuda me siis tagada soodsat elektrivarustust? (138)

Endine peaminister Siim Kallas kirjutab Facebookis, et pooldab Eesti Energia ja Elektrilevi nõukogude täielikku eraldamist. „Miks olen Elektrilevi eraldamisel Eesti Energia ja Elektrilevi nõukogude radikaalse eraldamise poolt? Sest ma ei usalda Eesti Energiat,“ teatab Kallas.

Kallas meenutab, et kunagi soovis valitsus Eesti Energia erastada, kuid see ei õnnestunud: „Otsustati Eesti Energia jätta riigi kätte. Eksisteeris arusaam, et ta hakkab põlevkivist elektrit tootma. Ja ei muud.“

Seejärel aga laiendas Eesti Energia oma tegevusvaldkonda märkimisväärselt, nendib ekspeaminister: „Aga Eesti Energia hakkas laiendama ennast kogu Eesti majandusse. Miks ta hakkas tegelema tuuleparkidega? Takistades kõikide võimalike vahenditega eraettevõtlust selles valdkonnas? Kui oli olemas arvestatav erakapitali huvi tuuleparkidesse investeerida? Tuuleparkide ettevõtete kaebused jäid poliitilistes ringkondades tähelepanuta. Miks hakkas Eesti Energia rajama põlevkiviõli tootmise tehast, kui sellega juba tegeles erasektor?“

Kallase sõnul ei suutnud riik sellele pidurit tõmmata, sest Eesti Energia propagandavõimekus ületas kõiki Eesti erakondi. „Kõik kahtlused jäid Eesti Energia propagandamasinale alla, sest ühel ajal oli Eesti Energia propagandateenistus suurem kui kõikide erakondade vastav teenistus kokku. Ka majanduses on oma poliitika. Ka majanduses tahetakse võimu. Mina olen kogu aeg näinud Eesti Energia pürgimust oma mõjuvõimu majanduses laiendada. Aga kuidas on vastutusega? Kui meil on elektrit tootev riigiettevõte, miks ei suuda me siis tagada soodsat elektrivarustust?“ küsib Kallas.