Kamila Valijeva.

Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA
Olümpia
17. veebruar 2022, 20:17

Venemaa olümpiakoondis nõuab kindlalt oma medaleid taga: Valijeva dopinguproov ei tohiks meid takistada (1)

Pekingi OMil on endiselt lahtine, kas ja kellele jagatakse välja võistkondlikud iluuisutamise medalid. Venemaa olümpiakoondis on kindel, et hoolimata nende ässa Kamila Valijeva positiivsest dopinguproovist peaksid kullad minema neile – nii vahendasid täna mitmed maailma väljaanded.

Olümpia esimesel nädalal kindlustas Venemaa olümpiakoondis endale olümpiakulla võistkondlikus võistluses. Hiljem sattus see kahtluse alla 15aastase Kamila Valijeva tõttu, sest selgus, et juba detsembris leiti tema organismist positiivne dopinguproov. Selle nädala alguses mõistis rahvusvaheline spordikohus (CAS) neiu õigeks ja lubas ta osalema naiste individuaalvõistusel, aga samas jäeti otsusega lahtiseks, mis saab võistkonnavõistluse medalitest.

New York Timesi andmetel võttis sõna Venemaa olümpiakomitee president Stanislav Pozdnõkov, kelle hinnangul ei ole aus, et võistkondliku võistluse medalid on olümpiatabelid märgitud „esialgseteks.“ Tema sõnul pole aus, et medalid Venemaa olümpiakoondiselt ära võetakse.

New York Times vahendas Pozdnõkovi sõnu nii: „Venemaa olümpiakomitee saatis juba rahvusvahelisele uisuliidule (ISU) kirja, kus selgitasime detailselt ja põhjendatult, et kogu mängude tulemused ei peaks sõltuma sellest, millised on ühe sportlase (Valijeva – toim) uurimise tulemused,“ väitis Podznõkov.

Rahvusvaheline spordikohus otsustas selle nädala alguses, et hoolimata positiivsest dopinguproovist tohib 15aastane Kamila Valijeva naiste üksiksõidus jääle minna. Samas jäeti lahtiseks see, mis saab võistkondlikest medalitest ehk see oligi see, mille vastu Venemaa olümpiakomitee president protestis.