Vasakult: Chijindu Ujah, Zharnel Hughes, Richard Kilty ja Nethaneel Mitchell-Blake.

Foto: Reuters/Scanpix
Olümpia
19. veebruar 2022, 09:23

Briti teatenelikult võeti dopingureeglite rikkumise tõttu olümpiamedalid ära

Tokyo olümpiamängudel 4 x 100 m teatejooksus teise koha saanud Suurbritannia meeste koondiselt võeti hõbemedalid Chijindu Ujah'i positiivse dopinguproovi tõttu ära.

27aastane sprinter jäi keelatud ainetega vahele kohe pärast võistlust ehk 6. augustil. Tema proovist leiti anaboolse toimega ainete ostariini ja S-23 tarvitamise jälgi.

Briti nelik koosseisus Ujah, Zharnel Hughes, Richard Kilty ja Nethaneel Mitchell Blake jäid toonases 4 x 100 m jooksu finaalis napilt teiseks, kaotades Itaaliale vaid sajandikuga.

„Vabandan oma tiimikaaslaste, nende perekondade ja toetajate ees. Mul on kahju, et nad jäävad selle juhtumi tõttu ilma oma medalitest, mida nad väärisid ning mille nimel nägid kõvasti ja pikalt vaeva. Vabandan ka Suurbritannia kergejõustikuliidu ja olümpiakoondise ees. Nad on teatekoondist aastaid toetanud ja juhtunu on kõigile raske. Olen igavesti pettunud, et see rikkus kogu saavutatud edu ära,“ lausus Ujah BBC vahendusel.

Briti koondise medalisaldo langes nüüd 64 peale – seda on ühe võrra vähem, kui nad võitsid 2012. aastal kodustel Londoni mängudel. Tegu on alles kolmanda korraga, mil Suurbritannia on olümpiamedali(te)st ilma jäänud.

Pärast Suurbritannia diskvalifitseerimist tõusis 4 x 100 m jooksus hõbedale Kanada ja pronksile Hiina teatenelik.