Aleksandr Bolšunov.

Foto: Reuters/Scanpix
Olümpia
19. veebruar 2022, 10:41

Suusakuningaks krooniti „maratoni“ võitnud Bolšunov, venelased said kaksikvõidu (14)

Pekingi OMi viimase murdmaasõidu võitis Aleksandr Bolšunov, kes sai vastavalt traditsioonile koos sellega ka suusakuninga tiitli. Ent kuna vahetult enne rajale minekut otsustati uisudistants ekstreemsete ilmastikutingimuste tõttu kärpida 50 km-lt 28,4-le, on sõitu väga keeruline pidada maratoniks.

Olümpialt kolm kulda ja kokku viis medalit võitnud venelane kontrollis võistlust sisuliselt algusest peale. Ta haaras liidripositsiooni esmakordselt siis, kui sõita jäi pisut rohkem kui pool distantsist. Veel 1,2 km enne finišit suutsid temaga sammu pidada vaid Simen Hegstad Krüger ja kaasmaalane Ivan Jakimuškin. Kuid tempot dikteeris täielikult Bolšunov: kui tahtis pisut hinge tõmmata, võttis hoo maha ja kui pidas vajalikuks kiirendada, siis andis suuskadele valu. Mõnisada meetrit enne lõppu oli tema võit kindel.

Teise koha sai tugeva finiši teinud Jakimuškin (+5,5) kolmandaks tuli Krüger (+7,0). Seejuures oli norralane vaid kaheksa päeva enne olümpiamängude algust nakatunud koroonaviirusega ning üldse Pekingis võistlemine oli pikalt küsimärgi all. Tänane uisusõit oligi tal OMil esimene ja ühtlasi ka ainus.

Neljanda koha sai venelane Artjom Maltsev (+10,7), viies oli norralane Sjur Röthe (+15,8) ja esikuuiku lõpetas Denis Spitsov (+26,2). Norra superstaar Johannes Hösflot Kläbo jäi umbes poole distantsi järel liidritest maha ning katkestas. Seega lahkub ta Pekingist nelja medaliga, millest kaks kuldsed.

Ainsa eestlasena stardis olnud Alvar Johannes Alev sai 56 lõpetanu seas 36. koha (+4.55,7).

Pekingi OMi viimase murdmaasõiduna on kavas naiste uisumaraton, mis toimub homme. Kui midagi ei muudeta, on distantsi pikkuseks 30 km ehk see oleks pikem kui tänane meeste sõit (!).

Korraldajate otsus sõitu lühendada ja selle algusaega tunni võrra edasi lükata pälvis ka omajagu kriitikat. „FIS lühendas [maratoni], sest väljas on pisut külm ja tuuline. Ma ei näe, kuidas see peaks tegema olud soojemaks või tuulevaiksemaks. Kuradima naljanumber!“ kirjutas Norras elav Briti suusataja Andrew Musgrave enne sõitu Twitteris. Ta sai täna 12. koha.

Temaga on samal meelel 13kordne maailmameister Petter Northug. „28 km on täiesti võimalik sõita, aga mitte 50 km?! Lükake edasi või jätke ära. Ükski sportlane ei taha võita 50 km distantsi olümpiakulda, kui see on lühendatud 28 km-le,“ lausus endine murdmaasuusataja.

Samas oli ka neid, kelle meelest oli distantsi kärpimine ainuõige otsus. Nende seas oli ka täna viienda koha saanud Röthe.

Tänased parimad (kliki pildil):