Inimesed Kiievist lahkumas 24. veebruari hommikul.

Foto: AFP/ Scanpix
Maailm
24. veebruar 2022, 17:25

BLOGI | PUTIN TUNGIS UKRAINASSE: Vene väed üritavad Valgevene kaudu Tsõrnobõli tuumaelektrijaama keelutsooni siseneda

Kell 04.30 teatas Vladimir Putin, et alustab „sõjaväelise operatsiooniga“ Ukraina vastu, mille eesmärgiks pole Ukrainat okupeerida, kuid „demilitariseerida“ ja „denatsifitseerida“. Samal ajal üritasid ÜRO julgeolekunõukogu liikmed veenda Venemaa saadikut sõjast loobuma.

Mida Putin ütles?
- Venemaa president Vladimir Putin teatas, et Ukraina tuleb „demilitariseerida ja de-natsifeerida“. Putin kutsus Ukraina sõdureid üles relvad maha panema ja koju minema, edestas Reuters.
- Putin lisas, et „välise segamise korral, tegutseb Venemaa kohe“
- Putin ütles, et verevalamine on Ukraina režiimi kätel
- Putin sõnas ukrainlastele, et „teie isad ja vanaisad ei võidelnud, et teie saaks aidata neo-natse“

17:55

Ukraina valitsusallikate sõnul on 18 sõjalennukit teel Pihkvast Kiievisse ja need saabuvad umbes tunni pärast.

17:53

Ukraina väed võitsid tagasi Nova Kakhovka linna ja hüdroelektrijaama.

17:50

Moskvas toimusid sõjavastased meeleavaldused. Inimesi arreteeriti. Vangi viidi ka neiu, kes hoidis käes kollast ja sinist raamatut..

17:48

Venemaa valitsuse veebisaidid on maas.

17:20

Vene väed üritavad Valgevene kaudu Tsõrnobõli tuumaelektrijaama keelutsooni siseneda, radioaktiivsete jäätmete hoidlat valvavad Ukraina sõdurid osutuvad vastupanu. Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi: „Vene okupatsiooniväed üritavad hõivata Tsõrnobõli tuumaelektrijaama. Meie kaitsjad annavad oma elud, et 1986. aasta tragöödia ei korduks.“

„Tegu on sõjakuulutusega kogu Euroopa vastu,“ sõnas Zelenskõi.

17:07

Viimased kolm aastat Eestis elanud Vladislav räägib tänastest sündmustest Ukrainas stoilise rahuga. Donetskist pärit mees annab mõista, et Venemaa agressioon ei tulnud talle erilise üllatusena. Venemaa presidendi Vladimir Putini jõudu ja manipulatsioone Ukraina suunal on ta juba näinud ja kogenud.

17:01

Päästjad Ukraina sõjaväelennuki vraki ümber. Lennuk kukkus alla 20 kilomeetrit Kiievist lõunas ja selle pardal oli 14 inimest, kelle saatus pole hetkel teada

Foto: AFP/Scanpix
16:54

Video lennukipommist, mis tabab maja.

16:50
Kolme Balti riigi sotsiaalministrite ühispöördumine

Eesti, Läti ja Leedu sotsiaalministrid mõistavad teravalt hukka Venemaa invasiooni demokraatlikus Ukrainas.

Neil tumedatel tundidel seisame koos Ukraina ja tema rahvaga ning kutsume kõiki Euroopa Liidu riikide sotsiaalministreid ühendama jõud Ukraina inimestele humanitaarabi tagamiseks.

Rõhutame, et Balti riigid teevad kõik, mis meie võimuses, et oleksime valmis hätta sattunud Ukraina kodanike vastuvõtmiseks ning vajaliku abi, sh toidu, majutuse ja psühholoogilise toe pakkumiseks.

Kutsume kodanikuühiskonda ja rahvusvahelisi organisatsioone suurendama Ukrainale pakutavat humanitaarabi. Meie olulised partnerid, kes pakuvad tuge abi vajavatele inimestele Ukrainas on: Rahvusvaheline Punane Rist (International Committee of the Red Cross), Order of Malta Relief Organisation, Caritas, Save the Children International, The Global FoodBanking Network.

Kutsume oma inimesi üles toetama neid organisatsioone ja Ukraina rahvast.

Slava Ukraini!

16:23
16:19

Raketi kest Harkivi kortermajas

Foto: AFP/Scanpix
16:16
Täna õhtul toimub erakorraline Euroopa Ülemkogu

Peaminister Kaja Kallas sõidab Brüsselisse täna õhtul toimuvale erakorralisele Euroopa Ülemkogu kohtumisele.

Euroopa Liidu riigi- ja valitsusjuhtide kohtumise teemaks on Venemaa laiaulatuslik sõjaline rünnak Ukraina vastu. Ülemkogul on kavas arutada olukorda Ukrainas, võimalusi Ukraina toetamiseks, kehtestada laialdased sanktsioonid Venemaale ja arutada julgeolekuolukorda Euroopas.

16:15

CNNi reporteri sõnul on Vene väed 25 kilomeetri kaugusel Kiievist ja okupeerinud Antonovi lennujaama.

16:03

Euroopa Ülemkogu president Charles Michel kutsub Valgevenet üles mitte osalema Venemaa rünnakus Ukraina vastu. „Teil on valik mitte järgida Venemaa hävitavat tegevust. Teil on valik mitte osaleda selles asjatus tragöödias oma naabrite vastu Ukrainas,“ ütles ta pöördumises Valgevene poole.

Ukraina valitsuse teatel lubab Venemaa liitlane Valgevene, mis piirneb Ukrainaga põhjas, kümnetel tuhandetel Vene sõduritel üle oma piiri Ukrainasse voolata.

Lukašenka oli varasemalt öelnud, et Putin helistas talle ja teavitas teda oma sõjalisest operatsioonist Ukrainas. Lukašenka lubas siis, et Valgevene enda rahvusväed ei osale selles „operatsioonis“.

15:58

Videomaterjali Hersoni oblastist, mille Vene väed okupeerisid. Videos on näha hävitatud Ukraina tanke.

15:55

Ukraina meedia teatab, et lahingus hukkus üle 100 Vene sõjaväelase. Ukraina sõjavägi hävitas kaitsestrateegiate keskuse andmetel kella 14 seisuga 7 Vene lennukit, 4 helikopterit, üle 10 soomuki.

Venemaa okupeeris Hersoni oblastis Henitšeski ja Nova Kahovka linnad.

15:48

Venelased jätkavad haiglate ründamist. Vuhledari haiglas toimunud rünnakus hukkus neli ja sai haavata 10 inimest. Haavatutest kuus on arstid.

15:45

Ukraina kaitseministeerium: riigi põhja- ja lõunasuunal on olukord pingeline. Võitlus käib Hostomeli lennujaama, aga ka Henitšeski, Skadovski, Tšaplõnka eest.

15:43

Valgevene territooriumilt lasti Ukraina suunas rakette.

15:41

Videomaterjal rünnakust Kiievi kõrval asuvas Hostomelis.

Loe rohkem