Foto: Lindsey Wasson / Reuters / Scanpix
Olümpia
20. veebruar 2022, 12:28

FOTOD | ILUS HETK! Kindla kulla võitnud Johaug embas finišis 25 minutit hiljem saabunud hiinlannat (4)

Pekingi olümpial kolm kuldmedalit võitnud Therese Johaug triumfeeris ka võistluste viimasel päeval, kui näitas teistele koha kätte 30 km vabatehnikadistantsil. See jäi aga tema karjääri viimaseks olümpiasõiduks.

Johaug tegi järgmistega vahe sisse juba esimese kolmandiku lõpus. 8,8 km vaheajapunkti jõudsid veel Johaug, Ebba Anderson ja Jessica Diggins koos, aga siis sõitis Johaug eest ära. Kui Diggins kaotas finišis norralannale lõpuks 1.43,3 ja tuli kindlalt hõbedale, siis Andersoni tabas lõpu eel tragöödia. Veel 28,7 km vaheajapunktis edestas ta järgnevaid naisi 14 sekundiga aga paarsada meetrit enne lõppu saadi ta kätte ja jäeti lausa kaheksandaks. Pronksi võitis soomlanna Kerttu Niskanen.

Oma viimase olümpiastardi teinud Johaug näitas finišis end kõige südamlikumast küljest ja ootas ära ka viimasena lõpetanud hiinlanna Dinigeer Yilamujiangi, kes kaotas talle pealt 25 minutit. „Ma olen nii väsinud, aga kui ma nägin teda finišis mind ootamas, siis olin väga õnnelik. See andis mulle jõudu. Suur aitäh, Therese!” rõõmustas Yilamujiang NRKle antud usutluses.

See meenutas kangesti legendaarset Björn Dählie ja Philib Boiti 1998. tempu, kus norralane finišis Keenia mehe ära ootas. Kuna Dählie tahtis Boiti ilmtingimata ära oodata, siis viibis ka medalitseremoonia. Mõni aeg hiljem nimetas Boit suusasangari järgi ka oma lapse, kelle nimeks sai Dählie Boit.

„Ütlesin talle, et tema finišisse jõudmine oli muljetavaldav. Oli sportlaseid, kes murdusid, aga tema jõudis finišisse ja ta peaks selle üle uhke olema.

Johaug kinnitas taas üle, et enam ta olümpial starti ei tule. „See on väga palju emotsionaalne. Ma tegelikult ei taha, et see teekond lõppeks, aga kõige jaoks on õige aeg. See oli minu viimane olümpiasõit,„ sõnas ta NRKle. „Ma veel ei tea, mis edasi saab. Fantastiline on see teekond lõpetada kolme kullaga. Nende kuldadega olen murdmaarajal saavutanud kõik, millest unistasin.“

Pressikonverentsil päriti Johaugilt suvise kergejõustiku Emi kohta, kuhu ta on 10 000 m jooksus kvalifitseerunud. „Ma arvan, et ma ei osale. Aga ma ei pea veel praegu otsustama. Mulle meeldib joosta, aga ma ei usu, et ma tahaksin EMil osaleda.”