Aleksandr Bolšunov (keskel esiplaanil) ja teised Venemaa suusatajad said viimaks aru, et nad pole Norrasse võistlema oodatud.

Foto: AP/Scanpix
Talisport
1. märts 2022, 14:12

USKUMATU! FIS seisis viimase hetkeni Vene suusatajate selja taga, enne kui nood lõpuks ise Norrast lahkuda otsustasid (1)

Murdmaasuusatamise MK-sari jätkub neljapäeval Norras Drammenis, kust liigutakse edasi Holmenkollenisse. Võistluste eel on möllanud aga tõsised kired, põhjuseks mõistagi Venemaa sissetung Ukrainasse. Norrakad soovisid, et Venemaa ja Valgevene sportlastel seal mitte mingisugustel tingimustel osaleda ei lubataks, kuid rahvusvaheline suusaliit (FIS) ei kiirustanud sugugi vastavat otsust langetama. Seejärel ähvardasid norrakad, et jätavad etapi üldse ära, kuni lõpuks andis Venemaa leer teada, et nad lahkuvad ise ja kuulutavad hooaja lõppenuks.

Aga kõigest järgemööda. 26. veebruaril oli Venemaa sissetung kestnud kaks päeva ja sportlased polnud veel Lahti MK-etapilt Norrasse saabunud. Ei rahvusvaheline olümpiakomitee (ROK) ega FIS polnud venelaste ja valgevenelaste suhtes langetanud mingeid põhjapanevaid otsuseid, kuid Norra suusaliidu seisukoht oli juba siis selge: nende riikide sportlased pole Drammenisse ega järgnevatel nädalatel Norras toimuvatele suusahüpete, kahevõistluse ja mäesuusatamise MK-etappidele võistlema oodatud. „Norra suusaliidu sõnum Venemaale ja Venemaa sportlastele on kristallselge: me ei taha nende osalemist!“ seisis Norra suusaliidu avalduses. Sama päeva õhtul teatas ka Norra spordiliit, et esitasid avalduse Venemaa ja Valgevene sportlaste eemaldamiseks neilt võistlustelt.

Edasi lugemiseks: