Rootsi õhuväkke kuuluv hävitaja Saab JAS 39 Gripen.

Foto: AP/ Scanpix
Maailm
2. märts 2022, 21:30

BLOGI | Neli Vene hävitajat rikkusid Gotlandil Rootsi õhuruumi. Musta mere kohal kadus radarilt NATO liikme Rumeenia hävitaja

Venemaa pealetung Ukrainale jätkub. Sõjas surevad Venemaa rünnakute läbi üha rohkem tsiviilelanikke. Kolmapäeval on oodata sõjategevuse jätku ja kardetakse üha rängemaid rünnakuid ka tavakodanike vastu. Kõige laastavam olukord on Harkivis, mida on tabanud mitu tugevat rünnakut.

Põhisündmused

  • Musta mere kohal õhupolitsei missioonil olnud Rumeenia MIG-21 kadus Rumeenias radariekraanidelt. Llennuki otsingu- ja päästemissioonil olnud päästehelikopter IAR 330 Puma läks samuti kaduma, kõik pardalolnud 5 meeskonnaliiget surid. Piirkonnas olevat olnud halvad ilmolud.

  • Neli Vene hävitajat rikkusid Gotlandil Rootsi õhuruumi. Rikkumine leidis samal ajal kui Rootsi ja Soome Läänemerel ühist sõjalist õppust läbi viisid. Neile saadeti vastu kaks Rootsi hävitajat.

  • Venelased pommitasid Kiievi pearaudteejaama ala, läheduses oli umbes tuhat inimest, enamik neist lastega, kes kiirustasid linnast evakueeruma. Pommi tagajärjel sai kahjustada kaugkütte trass.

  • Venemaa tunnistab esimest korda, et on sõjas sõdureid kaotanud: kaitseministeeriumi sõnul on hukkunud 498 Vene sõdurit ja vigastatud 1597. Ukraina kaitseministeeriumi andmetel on Venemaa tegelikult kaotanud ligikaudu 5840 sõdurit.

  • Lääne luureteenistus ja ametnikud arvavad senise sõjatempo pealt, et Kiiev on nädala pärast ümberpiiratud, ent täielikuks linna vallutamiseks võib kuluda 30 päeva. Terve riik võib alistuda 4-6 nädalaga. Ametnike hinnangul võib sõda Ukrainas kesta 10, 15 või 20 aastat, aga selle lõpuks kaotab Putin niikuinii.

  • Ukraina päästeteenistus teatas kolmapäeva pärastlõunal, et Vene vägede rünnakus on hukkunud rohkem kui 2000 tsiviilisikut.

  • Üha rohkem ettevõtteid teatavad Venemaa äri sulgemisest

  • USA sulgeb õhuruumi Venemaa lennukitele ja lennufirmadele

  • Kuuldavasti langes Hersoni linn Lõuna-Ukrainas Venemaa kontrolli alla, ent Ukraina võimude teatel kestab seal jätkuvalt tänavavõitlus

  • Vene väed on Mariupoli sisse piiranud

  • Läbirääkimiste teine voor Venemaa ja Ukraina vahel peaksid toimuma neljapäeva hommikul

  • President Zelenskõi teatas, et vene sõduritele on antud käsk Ukraina ajalugu kustutada ning ukrainlased hävitada

  • Väidetavalt soovib Putin ennistada Ukraina presidendiks Viktor Janukovõtši

Ukraina sõja esimese päeva blogi loe SIIT. Neljapäeva öösel toimunust saab lugeda SIIT. Ukraina sõja teise päeva blogi loe SIIT. Laupäeval ja ööl vastu pühapäeva toimunust loe SIIT. Sõja neljanda päeva blogi loe SIIT. Sõja viienda päeva blogi loe SIIT.

Teisipäeval ja ööl vastu kolmapäeva toimunut loe SIIT.

00:01

Sõja kaheksanda päeva otseblogi jätkub SIIN!

23:44

Ukraina luure teatas, et Putin kavatseb 4. märtsil Venemaal sõjaseisukorra kehtestada.

23:30

Saksa võimud konfiskeerisid Hamburgis Vene miljardäri Alisher Usmanovi luksusjahi.

23:29

Ukrainlased müüvad ebay's venelaste tanke!

23:21

Nüüdseks on leitud helikopteri rusud, ent hävitaja ja selle piloodi kohta pole endiselt mingit infot.

23:18

Ukraina relvajõudude erioperatsioonide väed: Vene suurtükiväelasi enam vangi ei võeta.

„Ukraina SSO Vennaskond saadab oma tervitused Venemaa suurtükiväele!

Õnnitleme teid: pärast seda, kui pommitasite meie rahulikke linnu, meie sugulastesi, lapsi, lähedasi – said teist, ussid, meie sihtmärk number üks.

Selgitame sulle, venku: sa oled kaugel ja tulistad sihtmärkide pihta, mida sa ei näe. Sa ei näe väikseid lapsi, vanu inimesi, kodusid, lasteaedu, koole ja haiglaid – kõik need on sinu jaoks vaid eesmärgid. Vajuta nuppu, lenda, saa pihta – kuradile kõik, eks?“ kirjutavad nad ühismeedias.

„Nüüdsest me enam Vene suurtükiväelasi vangiks ei võta. Ei mingit halastust. „Palun ära tapa, ma alistun“ ei aita. Helista oma emale viimast korda. Ütle, et sured varsti, šaakal!“

22:59

Kaks tiibraketti tabasid ühte territoriaalkaitse peakorteritest Harkivis.

22:56

Harkivi elanik avaldas sotsiaalmeedias video, millesse tabas linna pommitamise hetke. Vene sõdurite tulistatud rakett tabas Harkivi ajaloolises keskuses hoonet. Mees jäi imekombel ellu, kuid sai raskeid vigastusi.

22:53

Peterburis pidas politsei sõjavastasel protestil kinni tuntud Leningradi piiramisrõngas ellujäänu Jelena Osipova.

22:52

Musta mere kohal õhupolitsei missioonil olnud Rumeenia MIG-21 kadus Rumeenias radariekraanidelt. Samuti teatatakse, et lennuki otsingu- ja päästemissioonil olnud päästehelikopter IAR 330 Puma läks kaduma, kõik pardalolnud 5 meeskonnaliiget surid.

Hetkel on veel teadmata, mis põhjusel lennuk kaduma läks. Piirkonnas olevat rasked ilmaolud, nii et on võimalik, et see on põhjus, miks lennuk alla kukkus, kuid selle kohta pole veel ametlikku infot.

Rumeenia on ka NATO liige.

22:23

Liikumispuuetega inimesed valmistamas Molotovi kokteile.

22:22

Väidetavalt on Herson langenud Vene sõjaväe kätte, olles esimene suur Ukraina linn, mis on pärast sissetungi algust eelmisel nädalal Venemaa kontrolli alla sattunud.

22:07

Video keskjaama lähedal toimunud pommitamisest. Viimaste andmete järgi tabas rakett soojustrassi. Kaugkütte trassi purunemine võib osa Kiievist kütteta jätta. Rongijaam otse pihta ei saanud ja sai vaid kergeid kahjustusi.

22:04

Keegi kirjutas Norra haigla helikopteriga taevasse „Ukraine"!

21:43

Rootsi õhuväe ülem Carl-Johan Edström ütles, et õhuruumi rikkumine venelaste poolt oli „tahtlik tegu“.

Rikkumine leidis samal ajal kui Rootsi ja Soome Läänemerel ühist sõjalist õppust läbi viisid. Edström nendib, et neli Vene hävitajat liikusid paar kilomeetrit Rootsi õhuruumi ning neile saadeti vastu kaks Rootsi hävitajat.

„Nägime, et nad lähenesid Rootsi territooriumile Gotlandi idaküljelelt, põhja poolt, ja seejärel alustasime intsidendiks valmistumist. Seoses meie saabumisega Gotlandile rikkusid Vene lennukid meie õhuruumi ja territooriumi piire. Olime kohapeal ja saime kohe kindlaks teha, et nad seda tegid, ja me kindlustasime, et see enam korduda ei saaks,“ ütles Edström. „Praeguse olukorra taustal võtame seda juhtumit väga tõsiselt. Venemaa käitumine on ebaprofessionaalne ja vastutustundetu.“

21:38

Kiievi keskjaama lähedale langenud pommi tagajärjel sai kahjustada kütteveetorustik.

21:28

Vene ärimees pakub Putini pea eest eest miljon dollarit!

21:27

Venemaa lõhkekeha tabas Kiievi pearaudteejaama, läheduses oli umbes tuhat inimest, enamik neist lastega, kes kiirustasid linnast evakueeruma.

Esialgsete teadete kohaselt inimohvreid ei ole, kuid see võib muutuda, kuna koht, mida pomm tabas, asub populaarses liiklussõlmes.

21:20

Neli Vene hävitajat rikkusid Gotlandil Rootsi õhuruumi. Samal ajal peavad saarel Soome ja Rootsi ühisõppust, kus tegutsevad nii Soome kui Rootsi hävitajad.

21:18

Ukraina delegatsioon on teel kohtumisele Venemaa delegatsiooniga. Sümboolne on see, et kohtumispaigas lagunes 1990. aastal nõukogude liit.

Loe rohkem