Kristo Siimer oli üks kolmest eestlasest, kes pidi tänasel teatevõistlusel käima trahviringil.

Foto: Karli Saul
Talisport
4. märts 2022, 17:02

Eesti teatemeeskond hävis lasketiirus. Siimer: trahviring on katastroof! (1)

Eesti laskesuusatamise meeskond käis Kontiolahti MK-etapi 4 x 7,5 km teatevõistlusel neljal trahviringil, mis ei võimaldanud enamat 16. kohast. Võitis Norra, kes pidi läbi ajama vendade Bödeta.

Rene Zahkna tegi korraliku avavahetuse. Ta lasi lamades kiire nulli, võttis püsti ühe varupadruni ja andis teate üle üheksandana, liidrist Saksamaast 26,5 sekundit hiljem. Suusarajal oli Zahkna 20 mehest 13.

Suurematest tiimidest oli probleeme vaid Itaalial, kelle Thomas Bormolini käis trahviringil ja kaotas liidrile 52 sekundit.

Zahkna ETV2 otse-eetris: „Igatahes parem kui näiteks olümpial. Tunnen rada, seega teadsin, et esimesel sillal tõmbab tupikusse ja sportlased jäävad seisma. Suutsin end hästi säästa ja sain [lamades] kiirtulega kõik maha. Samamoodi teine tiir, pääsesin üpris ees rajale, sain rohkem reservi jätta. Teise ringi lõpus tundsin, et nüüd on piirajas, aga see on hästi, tavaliselt on teise ringi alguses keel vestil. Tipp-topp. Ideaalne polnud, püsti oli reservi, aga oma viga tuli sisse. Juhtub.“

Kristo Siimer läbis lamadestiiru ühe varupadruniga ja alustas teist suusaringi üheksandana. Paraku saabus pahandus püstitiirus, kus üks märk jäigi üles. 150meetrine trahviring kukutas Siimeri 14ndaks ning teatevahetusse jõudis ta 15ndana (+2.16,2). Tema vahetuse aeg oli 17. ja puhas suusaaeg 15.

Liider Prantsusmaa rebis jälitajatelt 24 sekundiga eest, kuid järgmised viis (Austria, Saksamaa, Leedu, Šveits ja Norra) mahtusid 4,1 sekundi sisse.

Siimer ETV2 otse-eetris: „Kui trahviringil käia, siis see on päris katasroof ja ebaõnnestumine tiirudes. Esimesed kaks ringi sain pundis sõita, jaksasin enam-vähem Hoferi ja Seppäläga sõita küll. Natuke tuli vahe sisse. Viimasel ringil jäin üksi kahe grupi vahele.“

Kalev Ermits jätkas kahjuks sealt, kus Siimer pooleli jäi ehk suundus lamadestiiru järel trahviringile. Püstitiirust pääses Ermits ühe varupadruniga ja andis teate üle 14ndana (+3.26,2). Oma vahetuses tervikuna oli eestlane 14. ja suusarajal üheksas.

Tipus sai kokku nelik Prantsusmaa, Rootsi, Norra ja Saksamaa, kelle ankrumehed hakkasid jagama võitu. Austria jäi viiendana maha 19,7 sekundit, Šveits kaotas kuuendana ligemale minuti ja oli suurimast mängust väljas.

Eesti ankrumees Raido Ränkel alustas suusarajal tugevalt ja tulistas lamades viiest viis, kuid püstitiir läks nii kaugele aia taha, et Ränkel pidi läbima lausa kaks trahviringi. See kukutas võistkonna Rumeenia ja Tšehhi taha, 16ndaks. Viimase 2,5 km pikkuse ringi liugles Ränkel üksinduses ja finišeeris võitjast Norrast 5.55,6 hiljem. Tema vahetuse aeg oli trahviringide tõttu kõige kehvem (18.), kuid suusadistantsi läbis ta kaheksanda ajaga.

Ränkel tõdes ETV2 otse-eetris, et 16. koht pole midagi erilist, sest kolm kõva riiki (Venemaa, Valgevene ja Ukraina) on puudu. „Ei teagi, mis püsti juhtus. Relv seisis küll, ei tea, kas tahtsin kiiremini lasta või mis. Millegipärast ei saanud püsti hakkama. Olen päris pahane enda peale. Sõidutunne oli täitsa okei. Liigutus tundus ka päris hea terav. Samas vaatasin aegu, Nawrath pani ikka päris kõvasti. Minut [kaotust] on teatesõidus palju, olen sel aastal ka 30 sekundi peal olnud.“

Tippkonkurentsis säilis põnevus viimase tiiruni, kuhu esinelik saabus koos. Seal tegutses ainsana veatuna norralane Vetle Sjåstad Christiansen ja tuiskas rajale 9,3 sekundit enne prantslast Quentin Fillon Maillet'd.

Christiansen kontrollis suusarajal olukorda, kuid Fillon Maillet lubas rootslase Sebastian Samuelssoni endast mööda ning edestas sakslast Philipp Nawrathit vaid tänu tugevale lõpuspurdile.

Võiduka Norra nelikusse kuulusid täna lisaks Christiansenile Sivert Guttorm Bakken, Filip Fjeld Andersen ja Sturla Holm Lägreid.

Lisaks Eestile suusatas neli trahviringi ka Tšehhi. Suurem osa koondistest ei käinud ühelgi.

Tulemused (kliki pildil):