Karate Euroopa meistrivõistlused. Pilt on illustratiivne ega ole seotud Venemaa või Ukraina sportlastega.

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
Võitlussport
5. märts 2022, 10:53

Venemaalt võeti ära järjekordne suurvõistlus

Euroopa karateliit otsustas, et järgmisel aastal Venemaal, Moskvas toimuv EM liigutatakse mujale. Otsuse põhjuseks on loomulikult Venemaa kallaletung Ukrainale.

Venemaa tungis 24. veebruaril Ukrainasse ja seal valitseb sõjaline olukord. Selle valguses otsustas Euroopa karateliit, et järgmisel aastal ei saa Moskva võõrustada sinna planeeritud Euroopa meistrivõistluseid. Euroopa alaliit tegi selle otsuse erakorralisel koosolekul ja hetkel pole teada, millisesse riiki EM liigutatakse.

„Sõltuvalt kahetsusväärsetest asjaoludest tahame avaldada oma suurimat muret ja kaastunnet kõigile, keda see kriis mõjutab,“ rääkis nii karate Euroopa kui ka maailma alaliidu president Antonio Espinos. „Loodame, et sellele konfliktile leitakse kiirelt lahendus, normaalsus saaks taastuda ning seeläbi saaksime ka oma võistluseid pidada igal pool Euroopas,“ lisas ta.

Maailma karateliit on samal ajal sõjaliste sündmuste valguses otsustamas, kas Venemaa ja Valgevene sportlased saavad kõikidelt rahvusvahelistelt võistlustelt keelu või mitte. Insidethegames lehe andmetel on plaanis selles asjus nõu pidada riikide alaliitudega ja see kohtumine peaks toimuma 7. märtsil ehk uue nädala esmaspäeval.

Venemaa president Vladimir Putin, kes käesolevat rünnakut Ukraina vastu juhib, on suur võitlussportide austaja ja ilmselt pole ta rahvusvahelise alaliidu otsusega üleliia rahul. Samas on rünnakut alustanud Venemaa liider juba varem pidanud selles vallas kaotusi kandma, sest rahvusvaheline judoliit võttis ta käest ära senise aupresidendi ja maailmasaadiku tiitlid.

Venemaa ja Valgevene sportlaseid on samuti juba eemale jäetud mitmetelt võistlustelt ning Venemaalt ära võetud ka teiste suurvõistluste korraldamisõiguseid. Nii näiteks ei toimu Sotšisse plaanitud F1 etappi ega jalgpalli Meistrite liiga finaali, mis oleks pidanud aset leidma Peterburis. Selle asemel selgitatakse klubijalgpalli parimad sel kevadel hoopis Pariisis.