Peale Venemaa sissetungi Ukrainasse läks olukord olümpiakülas pingeliseks, mistõttu polnud võimalik sportlaste turvalisust kindlustada.

Foto: AFP / Scanpix
Talisport
9. märts 2022, 19:55

JABUR: paralümpialt minema löödud Venemaa korraldab Hantõ-Mansiiskis oma paralümpia (2)

Möödunud nädalal otsustas rahvusvaheline paraolümpiakomitee (RPK), et Venemaa ja Valgevene sportlased ei pääse Pekingis paralümpial starti. Täna teatasid venelased, et nad korraldavad Hantõ-Mansiiskis oma paralümpia.

„Hantõ-Mansiisk võõrustab 16.–21. märtsini võistlust “Oleme koos. Spordis“,“ ütles Jugra piirkonna kehakultuuri ja spordi juht Sergei Artamonov kolmapäeval. Nimelt andis Venemaa asepeaminister Dmitri Tšernõšenko märtsi alguses Venemaa spordiministeeriumile ja rahandusministeeriumile korralduse pidada Hantõ-Mansiiski autonoomses piirkonnas oma paralümpia.

Ostus tuli peale seda kui venelased löödi Pekingist minema. Peale Venemaa sissetungi Ukrainasse leidis rahvusvaheline paralümpiakomitee esialgu, et Venemaa ja Valgevene sportlased võivad Pekingis võistelda rahvussümboolikata ja neutraalsete sportlastena. 4. märtsil pöörati otsus ringi, sest mitmed rahvuslikud komiteed, võistkonnad ja sportlased ähvardasid mitte võistelda ning see ohustas mänge. Samuti läks olukord olümpiakülas pingeliseks, mistõttu polnud võimalik sportlaste turvalisust kindlustada.

Hantõ-Mansiiskis on kavas kuus ala: murdmaasuusatamine, laskesuusatamine, jääkeegel, lumelauasõit, mäesuusatamine ja jäähoki. „Võistlused peetakse Venemaa riigilipu all ja hümni saatel,“ lisas Jugra kehakultuuri- ja spordijuht. See annab venelastele võimaluse kuulata üle pika aja oma hümni, sest olümpial oli selle esitamine varasemate dopingu juhtumite pärast keelatud. Nii kuulnuks Venemaa sportlased Pekingi auhinnatseremooniatel Pjotr ​​Tšaikovski esimest klaverikontserti.

Artamonovi sõnul on stardis umbes 70 sportlast, kes algselt kuulusid Venemaa paralümpiakoondisesse. Venemaa meediagi on võistluse ristinud paralümpiamängudeks, hoolimata tõigast, et Pekingis toimub samal ajal päris paralümpia.