Kristjan Ilves.

Foto: Flawia Krawczyk / Eesti suusaliit
Talisport
12. märts 2022, 15:57

Ilves kindlustas MK-sarja kokkuvõtte viiendat kohta, viimase etapi eel lahutab kaht parimat vaid üks punkt (1)

Kahevõistluse MK-hooajale tõmmatakse joon alla kahe võistlusega Saksamaal Schonachis. Laupäeval sai neljandana suusarajale pääsenud Kristjan Ilves seitsmenda koha, karjääri 48. etapivõidu teenis Jarl Magnus Riiber.

Ilves ennustas möödunud nädalal, et Schonachi hüppemäel on enamasti keerulised olud ning võistlus toimuski keerutavas tuules. See ei seganud möödunud kolm etappi võitnud Jarl Magnus Riiberi, kes HS100 mäel lendas 105 meetrit ning sai 10 km pikkuseks suusasõiduks enam kui pooleminutilise edu. Selle venitas ta suusarajal kiirelt kaks korda pikemaks ning ala valitseja lõpetas etapi taas uhkes üksinduses.

Sellega võttis 24aastane norralane karjääri 48 MK-etapivõidu, millega kordas senist Hannu Mannineni rekordit. Nii võib Riiber homme tõusta aegade edukaimaks kahevõistlejaks.

Hoopis põnevamad sündmused toimusid Riiberi selja taga. Suusarajale läksid norralase järel jaapanlased Ryota Yamamoto (hüppas 103,5 meetrit, alustas liidrist 31 sekundit hiljem), Yoshito Watabe (98,5; +31) ja Ilves (99,5; +37), keda asusid jälitama austerlased Franz-Josef Rehrl (103; +54) ja Johannes Lamparter (97,5; +1.04).  

Juba kahe kilomeetri järel oli viis meest koos, aga poolel võistlusmaal vajutas Lamparter gaasi põhja. Tema tempo võttis vastu vaid Ilves, ülejäänud kolm meest jäid hoobilt paarikümne sekundi kaugusele. Kuuendal kilomeetril oli eestlane veel austerlase kandadel, aga siis Kristjan kangestus ning jäi mõnesaja meetriga Lamparterist 20 sekundiga maha.

Nii vajus Ilves järgmisesse seitsmeliikmelisse jälitajate gruppi, kus tegid tempot sakslane Vinzenz Gieger, norralane Jörgen Graabak ja soomlane Ilkka Herola. Kõvade sõitjate trio jättis peagi Ilvese ja teised maha ning asusid jälitama Lamparteri.

Austerlane suutis siiski napilt oma teist kohta hoida (+38,1), talle järgnesid Graabak (+44,2), Geiger (+44,4) ja Herola (+47,3). Kuuendana libises üle lõpujoone jaapanlane Akito Watabe (+1.27,7) ning järgmises neljases grupis näitas kõige teravamat jalga Ilves (+1.34,7).

Schonachi etapi 20 parimat.

Foto: fis-ski.com

Tulemus oli Ilvesele väga soodne ka MK-sarja kokkuvõttes, kus viiendat kohta hoidva eestlase seisu ohustavad veel sakslane Eric Frenzel ja norralane Jens Luraas Oftebro, kes olid täna vastavalt 10. ja 14. Sealjuures Oftebro oli poolel võistlusmaal seitsmes, aga viimastel etappidel suusarajal säranud norralane täna sõita ei jaksanud. Hooaja kokkuvõttes on Ilvesel 603 punkti, Frenzel jääb temast maha 19 ja Oftebro 25 silmaga.

MK-sarja üldliidriks tõusis Riiber, aga tema vahe Lamparteriga on vaid üks punkt (vastatavalt 1283 ja 1282), mistap homme viib kristallgloobuse koju neist kahest parema koha saav atleet.