Pingete all murdunud Kamila Valijeva olümpia naiste üksiksõit läks lörri.

Foto: AP / Scanpix
Talisport
13. märts 2022, 10:28

Sarnaselt Nabiga leiti Valijeva organismist mikrokogus dopingainet, vastupidi Nabile on venelannal taskus kolm trumpässa (6)

Rahvusvahelise spordiarbitraaži (CAS) 41-leheküljeline aruanne tõi uusi fakte dopinguga vahele jäänud Kamila Valijeva kohta, kelle proovist leiti trimetasidiini vaid 2,1 nanogrammi milliliitri kohta. Sarnaselt Heiki Nabiga väidavad 15aastase uisutaja esindajad, et tegu peab olema juhusliku saastumisega. Võrreldes eestlasega on venelannal aga taskus lausa kolm trumpässa, mistap võib ta puhtalt pääseda.

Valijeva kaitse aluseks on Poola teadlaste uurimustöö. Seal anti katsealusele normaalne annus (35 milligrammi) ravimit, järgmisel päeval tehti talle dopinguproov ja aine kontsentratsioon organismis oli 966–9000 nanogrammi milliliitri kohta. Nii on nende väitel vaid 2,1 nanogrammi milliliitrit märk juhuslikust saastumisest. Mõneti sarnaneb see Eesti maadleja Heiki Nabi kaitsjate lähenemisega, kelle meelest letrosooli kontsentratsiooni 0,6 ng/ml kohta on väga väike ja välistab teadliku keelatud aine kasutamise. Ent võrreldes Nabiga on Valijeva tagataskus kolm olulist trumpässa.

Edasi lugemiseks: