Anastasia Merkušina hakkas riiki kaitsma.

Foto: Kuvatõmmis Ukraina piirivalve videost.
Talisport
15. märts 2022, 12:11

Veel üks Ukraina spordiäss läks sõtta: on aeg vahetada laskesuusarelv automaadi vastu! (19)

Samal ajal, kui suur osa maailma parimatest laskesuusatajatest võistles päikeselisel Otepää MK-etapil, liitus Ukraina tipp Anastasia Merkušina piirivalvega, et anda oma panus Venemaa algatatud sõjas.

„Ukraina lipp on korduvalt minu auks heisatud. Nüüd on aeg seda kaitsta ja vahetada laskesuusarelv automaadi vastu,“ vahendab tema sõnu The Gal Times.

„Kogu maailm on värvunud kollaseks ja siniseks. Meie lipust on saanud vabaduse ja iseseisvuse sümbol. Ukraina on nüüd piir rahu ja sõja vahel. Olen uhkusega Ukraina piirivalve vanemleitnant. Au Ukrainale!“

Merkušina auhinnakapp on medalitest lookas, eriti edukas oli ta noorte ja juunioride tiitlivõistlustel. Täiskasvanute seas on ta võitnud Ukraina teatenaiskonnaga MM-hõbeda ja kolm MM-pronksi.

27aastane naine pole sugugi esimene Ukraina laskesuusatipp, kes läks sõtta. A-koondis kuulutas Venemaa vägede sissetungi järel võistlushooaja lõppenuks ning 2019. aasta jälitussõidu maailmameister Dmitro Pidrutšnij pani juba märtsi alguses kuulivesti selga ja kiivri pähe.

Merkušinagi ei istunud varem jõude, vaid jagas märtsi esimesel nädalavahetusel Saksa laskesuusataja Erik Lesseri Instagramis oma toonaseid sõjamuljeid ja sõprade tehtud fotosid.

„Tuleb välja, et pilt on veel hirmsam kui televiisorist paistab,“ kirjutas ta nii enda kui ka Lesseri sotsiaalmeedias 5. märtsil. „Ma ei saanud kolm päeva ühendust oma Tšernigivis elava sõbraga. Kui ta viimaks helistas ja teatas, et on sellest põrgust põgenenud üle viimase terve silla, siis ma nutsin kergendusest.

Sõda on kohutav asi. See pole II maailmasõjast rääkiv lehekülg õpikus, vaid päriselu, kus muretsed oma sugulaste pärast. Ma tean, et meedias esitatud infot on keeruline uskuda. Räägitakse umbes 9000 surnud Vene sõdurist. Nende sõnul, kes on hävitatud linnadesse jäänud, lebab seal palju Vene sõdurite laipu. Te ei pruugi seda uskuda, aga helistage oma sõjaväes olevatele lähedastele. Teie võimud tõid siia krematooriumi, paljud ei näegi oma kallite inimeste surnukehi.“

Ta lisas: „Ukraina rahvas on ühendunud ja võitleb oma iseseisvuse eest viimase meheni. Pöördun teie poole, [Vene] sportlased. Te teate täpselt, mis toimub, aga vaikite. Teie vaikimine maksab tosinaid inimelusid. Ja kui toetate militaaroperatsioone, siis mõelge, et toote surma ja see mõjutab teid peagi isiklikult. Paljud sportlased on Vene armee ohvitserid ja saavad peagi kutse sõtta, nagu meiegi. Te olete praegu nördinud, et ei saa võistelda, aga kuidas peaksitegi saama, kui teie riik sihib automaatidega meie sugulasi ja sõpru.“