Jüri Vips.

Foto: SIPA / Scanpix
Vormel 1
19. märts 2022, 09:58

VIDEO | Ajasõidus napilt kokkupõrkest pääsenud Vips: hooaja algus on julgustav

Sel nädalavahetusel toimub Bahrainis vormel 2 hooaja esimene etapp, kus sprindile stardib Hitech GP meeskonda esindav Jüri Vips kolmandalt kohalt. Ent võinuks minna palju hullemini, sest eestlane pääses vaid tänu osavale autovalitsemisele kokkupõrkest Dennis Haugeriga.

„Ma arvan, et ta tegi lihtsalt algaja vea. Raske öelda, mis oli nende plaan, aga nad olid üllatavalt varakult väljas kõva rehviseguga. Ma ei vaadanud teiste rehvistrateegiat, teadsin, et sõidan tema taga ja ma ei oodanud, et ta läheb boksi. Lõppkokkuvõttes peame mõlemad olema õnnelikud, et suutsin reageerida, sest sealt tulnuks mats,“ muljetas peale ajasõitu Vips.

21aastane eestlane rääkis olukorrast, kus Premas sõitev vormel 3 sarja tšempion Dennis Hauger ei pannud Vipsi tähele ning oleks ta teelt välja sõitnud. Kvalifikatsiooni järel sai 19aastane norralane teo eest kohtunikelt hoiatuse, aga pääses rängemast karistusest.

Ajasõidu võitis kindlalt Austraalia piloot Jack Doohan (Virtuosi Racing), kellele prantslane Théo Pourchaire (ART) kaotas 0,141 ning Vips 0,213 sekundit. Sellega oli eestlane parim Red Bulli noortesüsteemi piloot, sest Liam Lawson (Carlin) oli kuues, Jehan Daruvala (Prema) seitsmes, Hauger 15. ning jaapanlane Ayumu Iwasa (DAMS) ei saanud sootuks aega kirja. Vipsi meeskonnakaaslane Marcus Amstrong leppis 13. kohaga. 

„Ma surun kõvasti, et võita tiitlit, aga lõppkokkuvõttes tahan lihtsalt oma tehtud tööga rahul olla. Testid sujusid väga hästi, olen autoga rahul nii praegu kui pikas vaates. Siin oli meil esimesel päeval tehnilisi probleeme, aga lõpuks saime asjad tööle,“ rääkis Vips.

Eestlase sõnul on Sakhiri ringrada teistest etappides erinev. Kui mujal on väga oluline rehvide säästmine, siis Bahreinis selguvad parimad võidusõidus.

Lõpuni rahul Vips ajasõidu kolmanda kohaga polnud. „Auto oli imeline ja kiire ring tuli ka minu meelest hästi välja. Üldiselt olen õnnelik, aga olen häiritud, et keskmistes sektorites jäin teiste masinate taha toppama… Ma ei usu, et me suutnuks võidelda esikoha eest, aga võrreldes oma eelnevate ringidega, kus mul oli väga kulunud rehvid, kaotasin 11. kurvis kõvasti aega. Emotsioonid on kahetised, aga algus on väga julgustav,“ lausus ta.

Ajasõidu kümme parimat.

Foto: https://twitter.com/Formula2

Vormel 2 hooaja kalendris on tänavu 13 etappi. Märtsis sõidavad piloodid Bahreinis ja Saudi Araabias, MM-sari päädib novembris Abu Dhabi ringrajal.

Möödunud aastal sai Vips MM-sarjas kuuenda koha. Tema ette jäänud maailmameister Oscar Piastri on tänavu Alpine vormel 1 meeskonna varusõitja, venelane Robert Shwartzman on Ferrari testsõitja, hiinlane Guanyu Zhou Alfa Romeo F1 tiimi põhisõitja ning britt Dan Ticktum siirdus vormel E-sarja meeskonda NIO 33 ehk tippudest jätkab vormel 2 sarjas vaid möödunud aasta viies mees Pourchaire.