Matthias Tass.

Foto: Craig Mitchelldyer / AP / Scanpix
Korvpall
20. märts 2022, 09:26

Eestlaste koduülikooli ajalooline hooaeg sai läbi. Matthias Tass: see poleks pidanud siin lõppema

Kuuest NCAA finaalturniiri alustanud eestlasest on konkurentsist langenud kolm – ainsana jäi avaringi Johanna Eliise Teder (Washington State University), läinud öösel jäi teise ringi pidama Matthias Tassi ja Leemet Böckleri kodumeeskond St Mary’s Gaels.

Gaelsi vastaseks oli teises ringis enda tabelipooles neljandana asetatud nimekas UCLA ülikool, mis ajaloo jooksul võitnud 11 meistritiitlit. Paraku sai UCLA juba esimesel poolajal väikse vahe sisse, mida teisel ainult kasvatati. Lõpuks teenisid Los Angelese tudengid 72 : 56 võidu.

Kui Böckler pääses platsile vaid minutiks, Leedu legendi Šarunas Marciulionise poeg Augustas kolmeks, siis Matthias Tass mängis traditsiooniliselt suuri minuteid. Tass veetis platsil 35 minutit, viskas selle aja jooksul 14 punkti (kahesed 4 / 5 ja vabavisked 6 / 7), noppis seitse lauapalli ja andis kolm resultatiivset söötu.

„Meie lugu poleks pidanud siin lõppema, aga kahjuks see nii läks. Tahan positiivse poole pealt välja tuua, et suutsime tänavu teha Saint Mary’se ajalugu. Me suutsime läbida hooaja nii, et ei kaotanud koduplatsil mitte ühtegi mängu. Me ei kaotanud kordagi kaht kohtumist järjest. See on eriline seltskond mängijaid! Ma olen meie kuttide üle väga uhke,” kuulutas Tass mängujärgselt.

UCLA lendab nüüd Philadelphiasse ja kohtub 16 parema seas kunagi Michael Jordani kodukooliks olnud North Carolinaga. Kerr Kriisa ja Arizona Wildcats jätkavad märtsihullust eeloleval ööl Eesti aja järgi kell 3.40, kui vastaseks on üheksandana paigutatud TCU Horned Frogs. TCU jaoks oli juba avaringi võit ajalooline, sest viimati said nad märtsihulluse esimesest tõkkest jagu 35 aastat tagasi.

Vahepeal on taas tulnud uudiseid Kriisa kohta, kes taastub hüppeliigese traumast. Peatreener Tommy Lloyd teatas enne kohtumist, et jalg paraneb jõudsalt. „Ta on lähemal mängimisele kui mittemängimisele,” vahendavad USA žurnalistid treeneri sõnu.

Lisaks on konkurentsis ka Kriisa kooliõde Anna Gret Asi, kui homme öösel kohtutakse North Carolinaga. Markus Ilver ja Wisconsin lähevad teises ringis vastamisi Iowa State’iga.