Eelmise aasta 25. septembril alistas Oleksandr Ussõk Anthony Joshua ja sai enda valdusesse WBA, WBO, IBF ja IBO tiitlivööd. Praegu on Ussõk aga Kiievi territoriaalkaitses Vene vägede vastu võitlemas.

Foto: Reuters/Scanpix
Spordivaria
21. märts 2022, 13:28

Ukraina poksiässad võivad sõjast pausi teha, et ringis vastaseid tümitada

Kui Venemaa väed 24. veebruaril Ukrainasse tungisid, hakkasid kohe ilmuma uudised, et paljud Ukraina sportlased on kodumaa kaitsjatega liitunud. Nende seas on ka profipoksistaarid Oleksandr Ussõk ja Vasili Lomatšenko, kes võivad aga peagi treeningsaali naasta, et asuda valmistuma oma järgmisteks matšideks, nagu raporteerivad Briti väljaanded.

Ussõk tümitas mullu septembris Briti poksijat Anthony Joshuat ning juunis peaks nende vahel toimuma kordusmatš, kuid mõistagi on Ukraina sõjasündmuste tõttu selle kohal palju küsimärke. Joshua treener Eddie Hearn andis mõista, et Ukraina valitsus on andnud Ussõkile rohelise tule rindelt ja riigist lahkumiseks, et ta saaks hakata matšiks ette valmistuma.

„Kas matš AJ ja Ussõki vahel toimub? Ma tegelikult arvan, et toimub küll. Ma arvan, et see toimub juunis,“ ütles Hearn talkSPORTile.

Sama seisukohta väljendas ka poksipromootor Bob Arum, kelle sõnul on Ussõki ja Lomatšenko küsimuses Ukraina valitsusega suheldud ning ilmselt vabastatakse mehed armeest, et nad saaks matšideks treenida. Kui Ussõk peaks poksiringis kohtuma Joshuaga, siis Lomatšenko järgmiseks vastaseks on George Kambosos Jr.

„Ukraina valitsus teeb meiega Lomatšenko ja Ussõki osas koostööd,“ kinnitas Arum. „Nad mõistavad, et nende väljatulekul, treenimisel ja tiitlivõitlustel osalemisel on tohutu reklaamiväärtus.

„Loodetavasti saab see sõda selleks ajaks ka läbi, kuid kui ei saa, siis lähevad nad tagasi oma riiki kaitsma. Kuid ma praegu veel ei tea, kuidas kummagi mehega on ja kas nad võtavad vastu Ukraina kultuuriministri pakkumise lahkuda ja treenida nendeks võitlusteks.“

Kui Ussõk siiski ei saa Joshuaga poksida, otsivat britt endale igaks juhuks ka alternatiivset vastast ning üheks tõenäolisemaks kandidaadiks peetakse Otto Wallinit. Samuti on läbi käinud Deontay Wilderi ja Luis Ortizi nimed.