Mullu detsembris positiivse dopingutesti andnud Kamila Valijeva võistleb sel nädalavahetusel Saranskis.

Foto: PA/Scanpix
Doping
22. märts 2022, 20:03

Olümpial dopinguskandaali sattunud Valijeva naaseb peagi võistlustulle (4)

37 päeva tagasi Pekingi olümpiamängudel dopinguskandaali keskmesse sattunud Vene iluuisutaja Kamila Valijeva võistleb sel nädalavahetusel Saranski linnas. Hetkel pole mullu detsembris positiivse proovi andnud 15aastase sportlase osas otsust tehtud ning Venemaa antidopinguagentuur ei kavatse selle tegemisega ka kiirustada.

Seetõttu pole endiselt selge ka olümpiavõitjateks tulnud Vene iluuisutamise võistkonna saatus: kas nad saavad medalid alles hoida või mitte. Seda tuleb oodata ilmselt kuus kuud ehk augusti alguseni – nii palju anti Vene antidopinguagentuurile aega. Väidetavalt tahavad nad sellega venitada nii kaua kui võimalik.

Samuti pole Rahvusvaheline spordikohus (CAS) määranud Vene sportlasele ajutist võistluskeeldu. Peamisteks põhjusteks on tõik, et olümpial olid tema dopinguproovid negatiivsed ning ta on alla 16aastane ehk kuulub „kaitstud sportlaste“ sekka. Mäletatavasti osales Valijeva ka Pekingis naiste üksiksõidus pärast seda, kui tuli teade positiivsest proovist. Seal jäi venelanna neljandaks .

Sel nädalavahetusel lööb Valijeva kaasa Pervõi Kanali karikal, mis on Venemaa alternatiiv kolmapäeval Prantsusmaal Montpellieris algavale iluuisutamise MMile. Teadupoolest ei lubata venelastel pärast Ukrainasse sissetungi enam rahvusvahelistelt võistlustelt osa võtta.

„Pervõi Kanali karikas toimub MMiga samal nädalal. On see juhuslik või mitte? Otsustage ise,“ kommenteeris võistlust The Guardiani vahendusel Vene uisuliidu president Aleksandr Gorškov.

Saranskis löövad kaasa ka teised meie idanaabrite tipud, nagu näiteks olümpiavõitja Anna Štšerbakova ning OMil paarissõidus hõbemedalid võitnud Jevgenia Tarasova ja Vladimir Morozov. Salamisi loodetakse Venemaal, et nende korraldatud võistlus varjutab samal ajal toimuva MMi.