Saunatajad vaatamas Hartwall Arenal hokit.

Foto: AFP / Scanpix
Talisport
24. märts 2022, 09:36

Hartwall Arena pani uksed kinni, Jokerit lõpetas tegevuse: mis saab oligarhide omatud Soome hoki maamärkidest edasi?

Eesti parim korvpallimeeskond Tallinna Kalev/Cramo astus päevapealt välja korvpalli ühisliigast ning nemad soovivad järgmisel aasta osaleda eurosarjas. Soome suurim hokimeeskond Helsinki Jokerit astus välja hokiliigast KHL, aga nende puhul muutus lahtiseks terve satsi tulevik, sest viimastel kümnendil oli tegu Vene oligarhide maineprojektiga. Samuti pani uksed kinni venelastele kuulunud Saku suurhalli Soome vaste Hartwall Arena. „Euroopa ja läänemaailm magasid 20 aastat – ja Soome kõige rohkem,“ võttis põhjanaabrite vead kokku rallilegend Ari Vatanen.

2019. aasta mais ostis Soome ärimees Hjallis Harkimo Venemaa oligarhide osaluse välja ning müüs Helsinki Jokerit legendaarsele Jari Kurrile. Soomlased juubeldasid, sest lõpuks ometi sai nende esindusklubi oligarhideks vabaks. Ent tegu oli siiski suurema skeemitamisega, sest vaid kuu hiljem müüs Kurri 40% klubist oligarhi Vladimir Potanini kontsernile Norilsk Nickel Harjavalta Oy, kes hakkas rahastama klubi tegevust. Sisuliselt liikus võitskond ühelt Putini siseringi kuulunud oligarhilt teisele. Fännid olid pahased, aga teha polnud midagi.

Jokerit on väidetavalt aastate jooksul tootnud üle 100 miljoni euro miinust, aga oligarhidele polnud see probleem. Päev-päevalt näib aga üha enam, et Soome suurim hokilegend Kurri oli vaid venelaste käpiknukk. Seda tõestab seegi, et ta on senini Ukrainas toimuva sõjaolukorra osas vait. 

Mis saab aga edasi?

Edasi lugemiseks: