Egan Bernal on taas rattasaduldas.

Foto: https://www.instagram.com/eganbernal/
Jalgrattasport
28. märts 2022, 22:31

IMELINE PARANEMINE: kaks kuud tagasi rängast õnnetusest vaevu eluga pääsenud tipprattur on taas sadulas

Vaid kaks tagasi sõitis tipprattur Egan Bernal treeningul otsa bussile, mille järel võitles elu eest ning oli lähedal halvatusele. Täna on kolumbialane taas sadulas.

„Minu elu õnnelikum päev,“ ütles Bernal Instagramis. „Pärast kaht kuud ja 20 luumurdu olen siin ja tahan enamat!“

Kodumaal Kolumbias treeninud rattur sõitis jaanuari lõpus suurel kiirusel otsa seisma jäänud bussile ja toimetati haiglasse intensiivosakonda. Lisaks lülisambakahjustustele murdis sportlane mitmest kohast parema reieluu, murdis põlvekedra, kämbla ja mitu ribi. Samuti sai Kolumbia rattur rindkere vigastusi ja talle tehti torakostoomia, millega lasti rindkerest väljas sinna kogunenud vedelik, verd ja õhk.

Rattur avaldas, et arstid kartsid esiti, et ta jääb 95% tõenäosusega halvatuks. Kuid imekombel tegi 25aastane sportlane vähem kui kolm nädalat pärast kokkupõrget esimesed iseseisvad sammud. Kui esiti sõtkus ta trenažööri ja tegeles basseinis taastusraviga, siis nüüd on Bernal taas sadulas.

Selle kuu alguses ütles tema treener Xabier Artexte Itaalia ajalehele La Gazzetta dello Sportile, et Bernal oli motiveeritud ja soovib teedele naasta. „Ta töötab selle nimel, et võimalikult kiiresti tagasi saada. See võib juhtuda 2023. hooajal, aga võib-olla selle aasta lõpus. Me ei saa seda välistada,” ütles ta.

Bernal on üks rattamaailma suurimaid talente. Ta tegi suurtuuride debüüdi 2018. aastal, kui lõpetas Tour de France’i 15. kohal. Juba järgmisel hooajal tõusis toona vaid 22aastane rattur Prantsusmaa velotuuri üldvõitjaks. Möödunud aastal osales ta karjääris esmakordselt Giro d’Italial ning Vueltal, millest esimese võitis ning teisel leppis kuuenda kohaga.