Mykolas Alekna.

Foto: Alamy / Vida Press
Kergejõustik
29. märts 2022, 19:40

VIDEO | ISA JÄLGEDES: legendaarse Alekna 19aastane poeg tõusis võimsa kettakaarega maailma kolmandaks

19aastane leedulane Mykolas Alekna püstitas laupäeval kettaheites uue isikliku rekordi 66.70 ning tõusis sellega maailma hooaja edetabelis kolmandaks.

Legendaarse Virgilijus Alekna poeg parandas oma senist tippmarki rohkem kui kolme meetriga ning teenis võistlusel kindla esikoha. Ühtlasi täitis ta nii Müncheni EMi (65.20) kui ka Oregoni MMi normi (66.00).

Alekna tõdes pärast võistlust, et tema selle hooaja üheks eesmärgiks oli pääseda MMile, kuid see, et norm õnnestus saavutada niivõrd varakult, tuli üllatusena.

„Ma ei heitnud trennis nii kaugele ega oodanud nõnda head tulemust. Tahtsin saada kirja umbes 64 või 65 meetrit ehk sama palju kui treeningutel. Tundsin end võistlusel hästi, olin puhanud. Tahtsin normi täita, kuid ei oodanud, et teen seda nii hooaja alguses. Ma pole veel tippvormi jõudnud, töötame ja treenime edasi,“ kommenteeris Alekna võistlust Leedu rahvusringhäälingule.

Tulemus 66.70 tähistab ka USA üliõpilasliiga NCAA kõigi aegade kolmandat tulemust ning uut Leedu U23 vanuseklassi rekordit. Oma kodumaa täiskasvanute kõigi aegade edetabelis tõusis Alekna neljandaks: ettepoole jäävad veel 1992. aasta olümpiavõitja Romas Ubartas (68.18), Londoni maailmameister Andrius Gudzius (69.59) ning Virgilijus Alekna (73.88).

Kuigi Mykolas Aleknal on isa rekordini veel tükk maad minna, siis sama vanalt ehk 19aastaselt heitis maailma kõigi aegade edetabelis teist kohta hoidev Virgilius Alekna „vaid“ 57.16.

Mullu suvel Tallinnas tuli Mykolas U20 vanuseklassi Euroopa meistriks ning hiljem Keenias Nairobis ka alla 20aastaste maailmameistriks.