Alvar Johannes Alev tõestas eile Norras veelkord, et on maailma parimas suusariigis treenides arenenud.

Foto: Karli Saul
Talisport
30. märts 2022, 08:42

Alev tegi Norras kuninglikul distantsil karjääri vingeima etteaste

Eesti parim murdmaasuusataja Alvar Johannes Alev (28) saavutas eile Harstadis toimunud Norra meistrivõistluste 50 km eraldistardist vabatehnikadistantsil 8. koha, mis on tema enda hinnangul pika puuga karjääri vingeim suusasõit.

Stardinimekiri polnud küll nii esinduslik kui olümpiamängudel või MK-sarjas – mitmed staarid eesotsas Johannes Hösflot Kläboga olid puudu –, aga see on Norra, maailma parim suusamaa. Seal on mehi, kes võitleksid MK-sarjas koha eest esikümnes, jalaga segada. Andke ainult võimalus!

Kuldmedaliga üllatas Norra rahvast 21aastane Andreas Fjorden Ree, kes läbis 50 km ajaga 2:12.53,1.

„Sensatsioon!“ hõikas Norra rahvusringhäälingu (NRK) telekommentaator Jann Post otse-eetris.

Ekspertkommentaator Torgeir Björn lisas õhinal: „Me oleme oma mütsid siin kabiinis juba ammu ära visanud!“

Võidumees ise jäi intervjuus NRK-le tagasihoidlikuks. „See on suur asi. Seda distantsi annab võita. Olen hästi treenitud,“ sõnas Ree, kelle isa Martin on aastaid suusaliidu heaks töötanud treener ja füsioterapeut.

Hõbemedaliga pidi leppima 2019. aasta maratoni maailmameister Hans Christer Holund (+39,0) ja pronksi teenis teine 21aastane üllatusmees, Iver Tildheim Andersen (+3.02,6). Pekingi selle distantsi (tõsi, ühisstardist) olümpiapronks Simen Hegstad Krüger jäi viiendaks (+4.44,3).

Teist aastat Norras elav ja treeniv Alev kaotas võitjale 6.02,1, kuid jättis teiste seas selja taha 23aastase Harald Östberg Amundseni, kes sai lõppenud MK-sarja kokkuvõttes 8. koha ning kel on kodus Oberstdorfi MMi 15 km vabatehnikadistantsi pronksmedal. Eile oli ta kümnes (+6.59,1).

Võistluse lõpetas 83 meest. Kogu protokolli leiab siit.