Cafu, Lothar Matthäus ja endine Katari koondislane Adel Ahmed Malalla. Malalla inglisekeelne Wikipedia koosneb täpselt kolmest lausest - sealt selgub, et tegu on endise Katari jalgpalluriga, kes osales 1984. aasta olümpiamängudel. Viimase lausena on kirjas, et „mingil põhjusel osales ta 2022. aasta MMi loosimisel.“

Foto: Darko Bandic / AP / Scanpix
Jalgpall
2. aprill 2022, 10:50

ÜLLATUS! Katar ei olegi koduse MM-finaalturniiri avamängul osaline (5)

Kataris toimus reede õhtul jalgpalli MM-finaalturniiri alagruppide loos ja kuigi paistis olevat ilmselge, et avamänguks on Katar - Ecuador, siis pärast mängukalendri avaldamist selgus, et turniiri esimeseks matšiks on hoopis A-alagrupi teine kohtumine ehk Senegal - Holland.

Kuigi üritus sai Eesti aja järgi alguse 19.00, siis oli ette nähtud, et loos algab pool tundi hiljem. Erinevate põnevate etteastete järel avati esimene loosipall alles 19.47 ning siis läks asjaks. Kuigi traditsiooniliselt avab turniiri korraldajamaa, siis seekord mitte. Viimati ei alanud MM-finaalturniir korraldaja mänguga 2002. aastal, kui kohtusid valitsev maailmameister Prantsusmaa ning Senegal. Ehk ilmselt on see mingi selle sajandi reegel, et kui MM ei alga korraldajamaa matšiga, siis peab platsile jooksma just Senegal.

Just Holland ongi ilmselt loosi suurim võitja, sest neil oli esimesest tugevusgrupist võimalik saada endale seitse maailma tippkoondist või FIFA edetabeli 51. riik Katar ja tuli viimane.

B-grupis kohtuvad taas Inglismaa ja USA, kellega on inglased mänginud MMil varasemalt kaks korda, aga pole kumbagi omavahelist kohtumist veel võitnud. Lisaks kuuluvad sinna gruppi veel Iraan ja Euroopa play-offi võitja, olgu selleks siis Wales, Šotimaa või Ukraina.

C-alagruppi loositi Lionel Messi ja Argnetina ning nende kõige tugevamateks rivaalideks on Mehhiko ja Poola, viimasest tugevusgrupist valiti välja Saudi Araabia. Robert Lewandowski pole Poola koondisega veel MMil alagrupist edasi saanud ning Mehhiko puhul on käsil uskumatu seeria – nad on juba seitse MM-finaalturniiri järjest jõudnud kaheksandikfinaali, aga eranditult sinna ka pidama jäänud.

D-grupp ähvardas esialgu tulla surmagrupp, sest sinna loositi nii Prantsusmaa kui Taani, ent kolmandana saabus nende kõrvale Tuneesia ning viimasest tugevusgrupist Araabia Ühendemiraadid, Austraalia või Peruu ehk siis selle play-offi võitja.

Üks potentsiaalselt tugevamaid gruppe on E, kus on koos Hispaania, Saksamaa ja Jaapan ning lisaks Costa Rica või Uus-Meremaa. Saksamaa ja Hispaania on omavahel pidanud päris mitu ajalukku minevat lahingut, millest olulisemad on langenud just Hispaania kasuks. Nad on väljunud võidukalt nii 2008. aasta EMi finaalist kui 2010. aasta MMi poolfinaalist. Viimati kohtuti omavahel 2020. aasta novembris, kus Hispaania purustas sakslased lausa 6 : 0.

F-grupis on kaks eelmise MMi medalisti ehk Horvaatia ja Belgia, koos nendega ka üle 36 aasta esmakordselt finaalturniirile jõudnud Kanada ja Maroko.

Ühtlaselt tugevana võib iseloomustada ka kaht viimast seltskonda. G-grupis on äsja FIFA edetabeli liidriks tõusnud Brasiilia, kellega koos Serbia ja Šveits. Kolmekesi oldi samas grupis ka nelja aasta eest. Viimasena loositi nende sekka äsja Aafrika meistrivõistlustel poolfinaali jõudnud Kamerun.

H-grupis näeme aga Cristiano Ronaldot ja Portugali, kelle vastasteks on Ghana, Uruguay ja Lõuna-Korea. Niisiis saavad omavahel taas kokku ka Luis Suarez ja Ghana, kes pakkusid mälestusväärse momendi 12 aasta eest MMi veerandfinaalis.

MM-finaalturniir saab Kataris alguse 21. novembril ning maailmameister selgub 18. detsembril.

Kõik alagrupid:

A: Katar, Ecuador, Senegal, Holland
B: Inglismaa, Iraan, USA, Wales/Šotimaa/Ukraina
C: Argentina, Saudi Araabia, Mehhiko, Poola
D: Prantsusmaa, Araabia Ühendemiraadid/Austraalia/Peruu, Taani, Tuneesia 
E: Hispaania, Costa Rica/Uus-Meremaa, Saksamaa, Jaapan
F: Belgia, Kanada, Maroko, Horvaatia
G: Brasiilia, Serbia, Šveits, Kamerun
H: Portugal, Ghana, Uruguay, Lõuna-Korea