Alex Matthias Tamm (24) on tänavu löönud viies liigamängus viis väravat.

Foto: Karin Jaanus
Jalgpall
2. aprill 2022, 21:28

Sõja eest Eestisse pagenud ukrainlane sai Levadia ridades üheksa minutiga jala valgeks (9)

Eesti jalgpalli meistriliiga punane latern Tallinna Legion näitas Nõmme Kalju vastu küll hambaid, ent Alex Matthias Tamme kahe tabamuse abil võtsid soosikud 4 : 2 võidu. Õhtu teises mängus alistas tiitlikaitsja Tallinn FCI Levadia 4 : 0 Tartu Tammeka, kohtumise avavärava lõi Ukraina sõja eest Eestisse pagenud ja liigas debüteerinud Artjom Štšedrõi.

Hooaja esimesed kolm mängu võitnud, aga viimases voorus eduseisust 1 : 2 Tallinna Florale kaotanud Nõmme Kalju alustas kohtumist pallikeerutamisega, aga esimese ohtliku olukorrani jõudis Legion. Kuid Daniel Fedotovi üritusele sai jala ette Kalju keskkaitsja Mihhail Babitšev. Soosikute esimese tabamuse ehitas hoopis Legion ise, kui Daniil Pankov tegi Vladislav Kreidat ehk kaotas oma kastis palli. Kaspar Paur võttis kingituse vastu, lükkas palli värava ette, kust selle 17. minutil torkas võrku tipuründaja Aleksandr Volkov.

Kuigi palli valdasid jätkuvalt enam nõmmekad, siis enda väljakupoolel olid rünnakute algatused üsna ümarad ja aeglased, mistap mänguline ülekaal headeks väravavõimalusteks ei teisenenud. Abiks polnud seegi, et nende hooaja alguse teravaim keskväljamängija Andre Fortune lahkus vigastuse tõttu 26. minutil platsilt. Legion pommitas aga järjepidevalt Kalju kaitseliini taha pikki palle, mis tekitasid esialgu vaid ärevust.

Kuid 36. minutil leidis Pavel Dõmov nõmmekate eest putku pääsenud 17aastane ründaja Aleksandr Švedovski, kes võttis nahkkera osavalt maha ning lõi selle karistusala joonelt Trevor Elhi ja Yohan Mannone vahelt kollkipper Marko Meeritsale püüdmatult posti kõrvale. Verinoor ründaja sai avapoolaja lõpu eel veel ühe suurepärase võimaluse, kui ta sai taas kätte pika läbisöödu, saatis petetega kaitsjad eesotsas Mannonega kohvile, aga sel korral sirutas Meerits ennast löögile ette.

Kalju ründeliini paremal äärel mänginud Tamm nentis, et nad peavad endale tuhka pähe raputama. „Legion kasutas väga hästi kontrarünnakuid, mille pealt nad said kaks väravat. Me palli hoides uinutasime ennast ja polnud nende kiirrünnakuteks valmis,“ lausus kohtumise järel ülekandes Tamm, kelle sõnul lõi Fortune'i lahkumine rütmi sassi. „Paur pidi nihkuma madalamale, sisse tulnud [Maksin] Gussev on tegelikult poolvigane. See mõjutas meid palju.“

Kaspar Paur (esiplaanil) sai kirja saldo 1 + 2, Alex Matthias Tamme (kõige tagumine vend) skooris kaks väravat.

Foto: Erki Pärnaku

Matši kangelaseks tõusis just Tamm. Ründaja teenis vastase karistusala äärel trahvilöögi, mida läks andma Paur. Kalju paremkaitsja saatis kaarpalli värava ette vabaks unustatud Tammele, kes raius selle 42. minutil peaga sisse. „Seal olemine oli mu enda instinkt. Paar päeva tagasi lõin samasuguse värava [U21] koondise mängus, kus karistuslöök tuli samasse kohta ja lahendasid kahelt meetrilt ära,“ sedastas ta.

Avapoolaja esimesel lisaminutil pääses Kalju vasakul ääre jooksu Gussev, kelle värava eest läbi veerenud teravale passile libistas oma pika koiva ette Tamm. See oli 20aastase ründaja hooaja viies tabamus, millega ta tõusis liiga väravaküttide edetabelis jagama esikohta koos Konstantin Vassiljeviga.

Tamme suurepärane aasta algus

„Kolm väravat on puudu, et saada kätte eelmise hooaja statistika. Milleks läks toona vaja 34 mängu,“ tunnistas Tamm, et tema hooaja algus on suurepärane. „Sel aastal olen [abitreener] Kaido Koppeliga teinud väga palju tööd, et olla õigel ajal õiges kohas. Väravad on meeskonna hea töö vormistamised.“

Teisel poolajal võttis Kalju tempo maha ja üritas võitu kindlustada. Nende peamised teravad olukorrad tulid Kaspar Pauri nurgalöökidest, ent Igor Subbotini ja Tamme üritused võrku ei lennanud. Elu tuli taas kohtumisse 85. minutil, kui nõmmekad kaotasid keskväljal palli, Legion pani kiire läbisöödu Ivan Timofejevile, kes vähendas meeskonna kaotusseisu ühele väravale.

Kuid üllatust ei sündinud. Tamm saatis 89. minutil palli värava ette, kust teisel katsel saatis selle võrku eelnevalt kaks söödupunkti kirja saanud Kaspar Paur. Kaljul on tabelis sarnaselt liiga liidri Floraga 12 punkti, aga viimased on pidanud ühe matši vähem. „Väga oluline võit. Sel kuul tuleb kokku seitse mängu, oluline on alustada positiivselt ja kolme punktiga. Trennides kõik võitlevad ja käib kõva andmine. Meeskonna vaim on väga hea,“ lausus Tamm 4 : 2 võidu järel.

Kahe hooaja vahel rahalistesse raskustesse sattunud, pea kõik põhimehed kaotanud ja aastat nelja miinuspunktiga alustanud Legion on saanud kätte viigipunktid Tartu Tammekalt ja Kuressaarelt. Tiimi üks kogenuim jalgpallur Pavel Dõmov tõdes, et noorel satsil on kõvasti arenguruumi.

„Täna olid meil alguses head momendid, aga neid me ära ei kasutanud. Me peame sellised olukorra ära lööma. Nii tugevate meeskondade vastu [nagu Kalju] ei teki väga palju momente,“ ütles 29aastane poolkaitsja.

Absoluutselt polnud ta rahul teise poolajaga, mille hambutust ta ei osanud selgitada ja tõdes, et poisid tegid olukordades järjepanu valesid otsuseid. Kuid see on osa suuremast pildist. „Tunnen, et meie meeskond on liiga noor. Meie klass peab tõusma ja peame igas mängus kasvama. Täna näitasime Kalju vastu, et suudame luua momente ja lüüa väravaid, aga veel on vaja tööd teha. Küll siis tuleb ka klass,“ lausus Dõmov.

Levadia lõi neli vastuseta väravat

Valitsev Eesti meister Tallinna FCI Levadia tegi Tartu Tammekaga sotid selgeks tosina minutiga. Mängus tegi debüüdi 29aastane Artjom Štšedrõi, kes on karjääris osalenud ligi poolesajas Ukraina kõrgliiga kohtumises, aga sealse sõja puhkedes liitus Levadiaga. Teraval äärel kulus Eestis väravaarve avamiseks vaid üheksa minutit, kui ta realiseeris Robert Kirsi eeltöö. 

Kolm minutit hiljem oli tablool 2 : 0, kui Kirsi ja Artur Pika söötudest jõudis pall Zakaria Beglarišvilile, kes väikese pette järel saatis selle Karl Johan Pechteri selja taha. See tabamus sisuliselt tappis Sportland Arenal toimunud mängu, sest tallinlased enam ei tahtnud ning tartlased ei suutnud midagi väga ohtlikku lüüa. 

Levadia teisele väravale tegi eeltöö Artur Pikk.

Foto: Erki Pärnaku

„Mida kiiremini väravad saame, seda parem. See on eesmärk omaette, eriti mitte meie kaliibriga meeskondade vastu, et ei tekiks üleliigseid pingeid,“ lausus kohtumise järel Frank Liivak. „Me teadsime Tammeka plaani. Alguses tulid nad suure hurraaga peale, mõlemad väravad tuli liini taha pandud pallidest. Seda me sihtisime. Peale seda said nad aru, et nii ei tasu pressida. Meie ootasime, et nad tuleksid, aga nad ei tulnud. Aga see käib mängu juurde, 90 minutit ei saa tuli takus olla.“

Viimase pitseri Tammeka lootustele vajutas nende Dominic Laaneots, kes 73. minutil tabas jalaga Marko Putincaninit, millest eest ta sai õhtu teise kollase. Neli minut hiljem oli taas aktsioonis Putincanin, kes vajutas võrku Mark Oliver Roosnupu eeltöö. Kulus veel viis minutit, kui Putincanin mängis osava läbisööduga Frank Liivaku väravavahiga silmitsi ning 25aastane eestlane ei eksinud. Teise poolaja keskel lasi Levadia kunstmurule teisegi Ukraina sõja tõttu riigist lahkunu, ent Oleksi Hoblenko täna veel jalga valgeks ei saanud.

Koroonajuhtumite pärast eelmise vooru kohtumise edasi lükanud Levadia on tänavu võitnud kõik neli liigamängu. Kui vastased on neile löönud ühe värava, siis ise on nad sahistanud võrku juba 19 korral.

Tabeliseis.

Foto: jalgpall.ee