TEGIJA: Kristin Tattar on tänavu jõudnud USAs poodiumile kõigil kuuel võistlusel, kus osalenud.

Foto: PDGATour
Spordivaria
17. aprill 2022, 21:31

Eestlanna suur triumf libises käest viimasel korvil (11)

Eestlanna Kristin Tattar saavutas USAs Georgia osariigis toimunud aasta esimesel Major-kategooria turniiril Champions Cup 2. koha.

Kuigi võit libises käest neljaringilise võistluse viimasel korvil, on ka teine koht uhke värk, sest see turniir on kettagolfimaailmas sama, mis tennises suur slämm. Rahalised panused pole muidugi võrreldavad, küll aga alasisene prestiiž.

Edu sulas vihmasajus

Tattar oli algusest peale suures mängus sees. Avapäeval läbis ta puise, aga võrdlemisi laiade fairway'dega raja 65 viskega (–3), mis andis kolmanda koha. Reedel tegi ta kaks viset vähem (–5) ja kerkis liidriks. Esimese kahe ringi jooksul eksis eestlanna väga vähe, avapäeval sai ta kaks bogey't, reedel vaid ühe (lähenemisvise jäi madalaks).

„See on hea tunne. Ma ausalt ei oodanud seda,“ sõnas Tattar reedel PDGA-le antud lühiintervjuus liidripositsiooni kohta.

Kuna ta võttis teisel ringil kuuest birdie’st neli raja esimeses pooles, küsis intervjueerija, kas ta mängib seda osa paremini. „Tunnen, et muutusin tagumises pooles laisaks ega olnud nii keskendunud. Sisendasin endale, et pühenduksin visetele ega laseks närvidel end mõjutada, nagu juhtus avaringil. Olen rahul, kuidas see õnnestus esimeses pooles, aga tagumises lipsasid sisse veidrad laisad lähenemisvisked.“

Paraku sulas soliidne edu vihmasajus alanud kolmandal ringil nulli. Tattari kirstunaelaks oli laupäeval putt, sest ta tabas kümne meetri seest vaid pooled visked ning 10–20 meetri kauguselt ainult ühe kaheksast. Kusjuures 17. korvi järel õnnestus Pierce’il korraks juhtimagi asuda, ent Tattar tegi viimasel korvil kaks perfektset viset ja tabas ka eagle’i-puti.

Tattar läbis ringi par’iga (68 viset), Pierce teist päeva järjest –4ga. Enne otsustavat tiiru olid mõlemad naised teinud 196 viset. Ülejäänud vajasid mängu sekkumiseks imet, Sarah Hokom jäi kolmandana juba seitsme viske kaugusele (203).

„Kui kaks ringi oli minna, siis lootsin, et suudan vahe tasa teha, aga valetanuksin, kui öelnuks, et suudan seda ühe ringiga,” vahendas Pierce’i mõtteid Ultiworld Disc Golf. „Kristin on väga-väga järjekindel mängija, tal ei teki liiga tihti pahandusi.“

„Ma ei arva, et mängisin hästi,“ märkis Tattar PDGA-le antud lühiintervjuus kolmanda ringi kohta. „Tundsin, et pidin palju päästma. Ütleksin, et oli üsna karm ring.“

Ta lisas: „Alguses polnud mul [oludega] probleeme, aga kui vihmasadu peatus, siis mu sõrmed muutusid väga kleepuvaks. See juhtub minuga alatasa, kui vihm jääb järele. Mul jäi ketas mitmel viskel kätte kinni ja puttida oli raske.“

Otsustav rada läks aia taha

Pühapäeva hommikul paistis Georgia osariigis päike, nii et naised võisid joped koju jätta. Pierce alustas birdie'ga, kuid Tattar vastas neljandal rajal ideaalse avaviskega ja taastas viigi (–9). Järgmisel korvil pidid mõlemad kõvasti vaeva nägema, et mitte korjata bogey'st hullemat.

Eestlanna mängis korve 6–16 palju stabiilsemalt kui Pierce, ent pisivead võimaldasid par'ide kõrvale ainult kaks birdie't. Ameeriklanna seevastu korjas birdie'de sekka ka ühe bogey ja 15. rajal double-bogey, mis jättis ta Tattarist kahe viskega maha. Aga Pierce'i vaim ei murdunud, vaid ta tegi 16. rajal ideaalse avaviske ja noppis oma päeva viienda birdie.

Eelviimasel rajal hakkas mõlemal algusest peale viltu vedama, ent raske pingutuse najal pääsesid nad vaid tavalise bogey'ga. Kõik jäi viimase korvi otsustada. Ühest edu omanud Tattar võttis seal esimesel ja kolmandal päeval eagle'i, nii et Pierce oli suure surve all.

Aga tal vist polegi närve, sest ta lajatas ketta täpselt tunnelisse. Tattari avavise õnnestus pisut kehvemini, ent olukord näis kontrolli all. Eriti pärast seda, kui Pierce rammis teise viskega puud ning jättis endale pika eagle'i-puti. Paraku maandus Tattari kolmas vise korvist ebamugaval kaugusel, aga ta pidi neljandaga kindlasti tabama, et vältida ümbermängimist, sest Pierce'il oli birdie vaid sisse tõstmise vaev.

Kahjuks läks Tattaril lõpp nii kehvasti, et ta võttis viimasel korvil hoopis double-bogey ja kaotas kokkuvõttes Pierce'ile kahe viskega (263 (–9) vs 265 (–7); neljas ring 67 vs 69). Otsepildi põhjal tundus, et Tattari silma valgusid seepeale pisarad, aga vähemalt oli tütar Isabel seal, et teda kallistusega lohutada. Pierce võitis oma 16. Major-kategooria turniiri, Tattaril on neid CV-s üks (2019. aasta USA MV).

Ka viimasel ringil mängis Tattarile mäkra lähiputt, mille tabavusprotsent langes viimase korvi tõttu 50-le. Terve turniiri peale oli see 72%.

Teine eestlanna, Keiti Tätte jäi 292 viskega (+20) jagama 28.–29. kohta. Tema ringid eraldi olid kronoloogilises järjekorras 72 (+4), 72, 79 (+11) ja 69 viset (+1). Terve turniiri peale kokku õnnestus tal kümne meetri seest korvi lennutada 76% visetest.

Naiste otsustava ringi tipphetked:

Tattari ja Pierce'i viimase ringi lahingu esimest poolt näeb siit:

Naiste kolmanda ringi tipphetked:

Tattari kolmanda ringi esimest poolt näeb siit:

Ja teist poolt siit:

Naiste teise ringi tipphetked:

Tattari teise ringi esimest poolt näeb siit:

Ja teist poolt siit:

Meeste arvestuses oli võistlustules samuti kaks eestlast, ent nemad ei sekkunud kõrgesse mängu. Albert Tamm tegi suurepärase teise ringi (60 viset, –8) ja kerkis avapäeva 47. kohalt jagama 25.–27. kohta. Eriti kiiduväärseks teeb Tamme reedese soorituse see, et ta ei võtnud ühtki bogey't. Ainult par'id ja birdie'd.

Kuidas nii? Tema avavisked maandusid 76% juhtudest fairway'l ning kõik kümne meetri seest teele saadetud putid lõpetasid ketikõlina saatel korvis. Võrdluseks, avapäeval pidi Tamm alla neelama viis bogey't, mis tähendas ringi koondtulemuseks 64 viset (–4).

Kolmas ring oli paraku kehvem. Kolm bogey’t ja üks double-bogey nullisid birdie’d ära ning ring lõppes par’iga (68 viset). Fairway’d tabas 62% Tamme avavisetest, lähiputt langes perfektsusest 78 protsendi peale. Tihedas konkurentsis tähendas nulliring potsatamist 24 kohta allapoole, jagama 49.–50. kohta.

Viimane päev sujus veidi paremini, kuigi korvis maandusid vaid pooled lähiputid. Ta korjas ringi peale kaks bogey’t ja neli birdie’t ning sai tulemuseks 66 viset (–2). Nelja ringi peale tegi Tamm 258 viset (–14), mis andis 57.–59. koha.

Silver Lätt oli reedel samuti veatule ringile väga lähedal, kuid 17. korvi double-bogey rikkus selle ära. Nii sai Lätt tulemuseks 64 viset ja tõusis kokkuvõttes 130 viskega jagama 58.–62. kohta. Laupäeval tuli aga leppida kahe double-bogey ja kahe tavalise bogey’ga, mis paisutasid ringi skoori 70 viskeni (+2) ning langetasid ta kokkuvõttes 80.–82. positsioonile (200 viset, –4).

Midagi müstilist ei korraldanud Lätt ka viimasel ringil. Võrdlemisi stabiilne ring lõppes tulemusega 67 viset (–1) ja kogusumma 267 viset (–5) tähendas 82.–83. kohta.

Lätt puttis avapäeval kümne meetri seest veatult, kuid reedel 60%, laupäeval 63% ja pühapäeval vaid 50% täpsusega.

Võistluse võitis ameeriklane Chris Dickerson, kes pööras kaheviskelise kaotusseisu kaheseks võiduks. Dickersoni viimase päeva tulemus oli 57 viset (–11) ja kogusumma 233 viset (–39). Suuremat osa turniirist juhtinud Ricky Wysocki võttis otsustaval ringil kaks bogey’t, sai tulemuseks 61 viset (–7) ja vajus teiseks (235 viset). Auväärse kolmanda koha teenis pühapäeval sama tulemuse mänginud Calvin Heimburg 236 viskega.

Meeste otsustava ringi tipphetked:

Meeste kolmanda ringi tipphetked:

Meeste teise ringi tipphetked: