Roberts Štelmahersi hoolealused said Tartus kindla võidu.

Foto: Stanislav Moshkov
Korvpall
18. aprill 2022, 21:14

Poolfinaalis Kalev/Cramot vältida soovivad Tartu ja Rapla said kindlad kaotused

Korvpalli meistriliigas said võidud kirja Kalev/Cramo ja Pärnu Sadam.

Eesti meistriliiga põhihooaeg läheneb lõpule. Esikoha on kindlustanud valitsev meister Kalev/Cramo, kes pääseb otse poolfinaali. Seal kohtuvad nad põhihooaja 4. ja 5. satsi veerandfinaalpaari võitjaga, mistap eeldatavasti soovivad kõik klubid neil kohtadel lõpetamist vältida. 

Enne tänaseid kohtumisi oli Tartu Ülikool Maks & Moorits viies (30st mängust 14 võitu) ja Rapla Avis Utilitas kuues (31st mängust 13 võitu), neist esimene võõrustas kodus Kalev/Cramot ning teine sõitis külla Pärnu Sadamale.

Tartu Ülikooli spordihoones toimunud mängus tegi Kalev/Cramo sotid kiirelt selgeks. Egert Halleri kahe kaugviske toel said tallinlased natuke enam kui kolme minutiga 11 : 0 edu. Sellele vastasid tartlased omakorda 7 : 0 spurdiga, aga sellega sai vigastatud Edmunds Elksnise, Oleksandr Kovliari, Märt Rosenthali ja Adomas Drungilaseta mänginud Tartu Ülikooli jaks otsa. 

Kalev/Cramo poolelt ei saanud vigastuste tõttu kaasa teha Silas Melson ega Kristjan Kangur. „Meilegi tuli üllatusena, et Tartu koosseis on nii hõre. Päris tõest pilti tänasest ette ei saanud,“ tõdes kohtumise järel ülekandes Kangur, kelle sõnul on Eesti-Läti liiga veerandfinaalis põrumise järel meeskonna sihiks meistriliiga kuld. Valitsev Eesti meister võitis esimese veerandi 18 punktiga ning poolajapausile mindi eduseisus 53 : 27. Teisel poolajal lasi Kalev/Cramo jala sirgeks ning nad sai viie kaotuse kõrvale 27. võidu skooriga 87 : 58.

Kalev/Cramot vedasid pikad eestlased. Tiimi parimana tõi platsilt 11st viskest üheksa sopsanud Rauno Nurger 22 punkti, Kristjan Kitsing toetas teda 18 ja Kregor Hermet 14 silmaga. Napilt jäi kaksikduublist puudu Martin Dorbkul, kes kümne korvisöödu kõrval piirdus üheksa visatud silmaga. 72st viskest vaid 21 tabanud Tartu edukaim oli 16 punkti toonud Robin Kivi. Erakordselt hapu päev oli aga Patrik Saalil, kes eksis kõigil üheksal viskel ja jäi nullile.

Pärnule külla sõitnud Rapla alustas kohtumist vägevalt. Avaveerandi keskpaigas juhtisid külalised 15 : 3 ning teise veerandi alguses veel 28 : 17. Ent järgmisel kuuel minutil viskas Rapla vaid kaks silma, Pärnu pääses juhtima 35 : 30 ning läks puhkama 48 : 36 eduseisus.

Pärnu Sadama äär Ivo Van Tamm tõdes, et viimaste mängude algused on päris keerulised. „Ei saada öelda, et läheme mütsiga lööma või me ei valmistu mentaalselt. Igaüks peab endale otsa vaatama ja end motiveerima. Arusaadav, sest on hooaja lõpp, palju mänge ja väike vaimne väsimus. Kuid end tuleb pushida,“ rääkis ta.

Teisel poolajal pendeldas vahe pidevalt 10-17 silma vahel, aga 2.15 enne normaalaja lõppu tabas Darryl Tucker veaga kolmese, tabas järgnenud vabaviske ning tõi Rapla kuue silma kaugusele (76 ; 70). Pärnu järgmise 24 sekundiga viskele ei pääsenud ning Tuckeril oli võimalus vähendada vahe neljale punktile, ent ameeriklane ei suutnud korvi alt skoorida. Sellega Rapla niigi õhkõrnad lootused kustusid.

Andris Misters.

Foto: Martin Ahven

Kuigi viimasel minutil üritasid nad vigade raiumisega mängu päästa, siis löögiulatusse enam ei jõutud ning Pärnu võitis kohtumise 79 : 72. Kodumeeskonna parimatena tõid Robert Valge ja Andris Misters 15 silma, Raplat vedasid kaksiktornid Tucker ja Demajeo Willie Wiggins, kellest esimene tõi 18 ja teine 17 punkti. Wiggins võttis lisaks maha 11 lauapalli.

Pärnu poolelt seitse silma toonud Tamm tõdes, et tiimi mäng oli päris rabe. „Olid mõned plussid ja mõned miinused, aga saame paremini. Mäng käib liiga üles-alla. Kaitses saanuks ka paremini,“ nentis ta. Nii Viimsi/Sportlandil kui Pärnu Sadamal on tabelis 31st mängust 19 võitu, ent omavahelistes mängudes on plussis Viimsi. Viimsi kohtub hooaja viimases kahes matšis TalTech/Optibeti ja Tartuga, Pärnu madistab kahe Kaleviga.

Põhihooajale tõmmatakse joon alla sellel pühapäeval, veerandfinaalidega alustatakse uue nädala teisipäeval. Veerandfinaalid, poolfinaalid, finaalseeria ja pronksiseeria mängitakse kolme võiduni, Eesti meister selgub hiljemalt mai lõpuks.

Tabeliseis.

Foto: www.basket.ee