SPORDI- JA POLIITIKAMEHED: Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart (vasakul), Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder (keskel) ning tervise- ja tööminister Tanel Kiik on mõned näited Eesti tipp-poliitikutest, kes kuuluvad ka spordimaailmas auväärsetele kohtadele.

Foto: Tiina Kõrtsini, Hannes Dreimanis, Renee Altrov, Aldo Luud
Spordivaria
21. aprill 2022, 08:18

SPORDI JA POLIITIKA LAHUSUS EESTI MOODI: olümpiakomiteed juhatab raskekahurvägi, tipp-poliitikuid jagub ka alaliitudesse (2)

Jumal seda teab, kui palju on väidet „sport ja poliitika olgu lahus“ Ukrainas toimuva sõjaga seoses ekspluateeritud. Mida see fraas ülepeakaela tähendama peaks, on omaette küsimus. Õhtuleht uuris, milline on spordi ja poliitika seos Eestis. Tulemus? Tipp-poliitikuid jagub nii olümpiakomitee (EOK) juhatusse kui ka spordialaliitudesse.

Esirinnas on meie spordi katusorganisatsioon EOK, mille president Urmas Sõõrumaa kaasas 2020. aasta juunis oma teiseks ametiajaks täitevkomiteesse korraliku tüki kohaliku poliitika raskekahurväest. Pundis on Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder, endine kultuuriminister ja sotsiaaldemokraatide esimees Indrek Saar, Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart (Keskerakond), endine rahandusminister Sven Sester (Isamaa), Keskerakonna fraktsiooni esimees Jaanus Karilaid, riigikogu aseesimees Hanno Pevkur (Reformierakond), riigikogulane Helle-Moonika Helme (EKRE) ja aastatel 2007–2019 rahvasaadikuna töötanud Lauri Luik (Reformierakond).

Kas Sõõrumaa plaan on õnnestunud ja raha on sporti juurde voolanud? Kui aktiivselt tipp-poliitikud tegelikult spordiasja ajavad? Milline on tervise- ja tööminister Tanel Kiige panus võrkpalliliidu ja Seederi oma käsipalliliidu juhatuses? Küsimusi on aastate jooksul tekitanud ka Tallinna raha jagamine Kõlvarti ja endise abilinnapea Kalle Klandorfiga seotud spordiorganisatsioonidele.

Edasi lugemiseks: