Jüri Vips oli küll varasemalt võitnud kaks etappi, ent kvalifikatsiooni esikoht oli seni puudu.

Foto: Dutch Photo Agency / Red Bull Content Pool
Vormel 1
22. aprill 2022, 22:05

SUPER! Jüri Vips sai Itaalias karjääri esimese kvalifikatsioonivõidu

Red Bullil oli Itaalias hea päev: kui Emilio Romagna GP vormel 1 kvalifikatsiooni nobedaim oli valitsev maailmameister Max Verstappen, siis vormel 2 pilootidest oli ajasõidus parim Jüri Vips.

Red Bulli noortetiimi kuuluv ja Hitech GP meeskonda esindav 21aastane eestlane sai kirja aja 1.40,221 ning edesas DAMSi sõitjat Ayumu Iwasat 0,157 sekundiga. Kolmas oli austraallane Jack Doohan (Virtuosi Racing).

Vips oli heas hoos ka hommikusel vabatreeningul, kus näitas teist aega. Vormel 2 sprindisõit on kavas laupäeval algusega kell 18.55, põhisõit toimub pühapäeval kell 11.20.

Kuna sprindis keeratakse kvalifikatsiooni esikümme ümber, siis alustab Eesti piloot sõitmist kümnendalt positsioonilt. Parima stardikoha saab seega Carlini sõitja Logan Sargeant.

Kolmandat hooaega vormel 2 sarjas kaasa lööv Vips on küll võitnud kaks etappi – mullu Bakuus triumfeeris ta nii sprindi- kui ka põhisõidus, ent kvalifikatsiooni esikohta polnud siiani õnnestunud saavutada.

Vormel 1 kvalifikatsioon oli keeruliste ilmastikutingimuste – kord sadas, kord mitte – tõttu sündmusterohke, kokku lehvitati punast lippu viiel puhul. Lõpuks sõitis Imola ringrajal välja parima aja Verstappen, kes edestas käimasoleva hooaja liidrit Charles Leclerci (Ferrari) 0,779 sekundiga.

„Keeruline oli, kui kordamööda sadas ja siis ei sadanud. Olud olid väga libedad. [Kvalifikatsioon] oli hektiline, kuid mõistagi on mul hea meel [võita]. Rada on imeline ning karistab iga eksimuse koheselt ära,“ vahendas Verstappeni sõnu BBC. „Esimesed kolm etappi ei läinud meil üldjoontes plaanipäraselt, kuid püüame teha sel nädalavahetusel hea esituse,“ lisas ta.

Vormel 1 kvalifikatsiooni parim Max Verstappen tunnistas, et olud olid ajasõidu vältel keerulised.

Foto: Getty Images / Red Bull Content Pool

Mercedese kasin hooaeg sai jätku: George Russell oli 11. ning seitsmekordne maailmameister Lewis Hamilton näitas alles 13. aega.

„See ei läinud hästi. Tulin siia optimistlikult ning kõik näevad tehases kurja vaeva, kuid see valmistab pettumust. Töötame sama kõvasti edasi, sest saame sprindisõidus kõrgemale tõusta. On, mis ta on. Iga nädalavahetus tegeleme [hooaja] päästmisega,“ sõnas Hamilton pettunult Sky Sportsile.

Hooaja kahel esimesel etapil poodiumile jõudnud Ferrari piloot Carlos Sainz sõitis kvalifikatsiooni teises voorus vastu seina, mistõttu tuli teha mõneminutiline paus.

„Sellest on kahju. Tundsin end mugavalt. Ma ei mõista, mis juhtus, sest ei sõitnud tippkiirusel. Kuid mul ei jää midagi muud üle, pean vabandama. Jäänud on veel sprindisõit, kus proovime jõuda konkurentidele lähemale, nii palju kui võimalik,“ kommenteeris Sainz nõutult juhtunut.

Mäletatavasti põhjustas hispaanlane avarii ka kaks nädalat varem toimunud Austraalia GP-l.

Emilia Romagna GP sprint on kavas laupäeval kell 17.30, põhisõit pühapäeval kell 16.

Kvalifikatsiooni tulemused: