Allar Raja on hooaja alguses heas hoos.

Foto: Teet Malsroos
Sõudmine
25. aprill 2022, 08:23

Raja hõivas kodusel jõuproovil suure trooni, Endrekson parim klassikalisel distantsil

Eile tõmmati Tartus joon alla kahepäevasele hooaja avaregatile: Emajõe karikavõistlustel sai näha tippude paraadi ja tulevikutegijaidki, kirjutab sõudeliidu kodulehekülg.

Traditsiooniline hooaja avaregatt on olnud alati kõrges hinnas: just Tartus on esimest korda peale pikka talve võimalik kodusel veel seni laotud vundamendi tugevust kontrollida. Sestap on alaliidu juhtidele ja treeneritele jõuproovilt saadud andmed tähtsalt kohal koondise kandidaatide sõelumisel.

Üle aastate väisasid regatti täiskasvanud tipptegijad, kelle hooaja põhifookus on suunatud septembri lõpus toimuvaks MMiks. Noored seavad sihikut mais toimuvaks alla 19aastaste EMiks ja juulis-augustis peetavateks teisteks Euroopa ja maailma tiitlivõistlusteks.

Avapäeval läbiti 4000, teisel klassikaline 2000 meetrit. Koondtulemuse saamiseks kahe distantsi resultaadid liideti. Meeste ühepaadil käis võistlustules seltskond, kes ihkab kohta riigi lipulaevas – paarisaeru neljapaadis.

Mõlema päeva sõidud näitasid, et ehkki noored on üha teravamad, suudavad veteranid ikka veel kastanid tulest välja tuua. Karika viis suvepealinna teenekas Allar Raja (Pärnu SK Kalev), kes oli pikal distantsil konkurentsitult kiireim (13.12), teisel päeval pidi aga kolmanda kohaga leppima (6.20). Kokkuvõttes teises koha saavutas mõlemal distantsil teisena finišeerinud narvalane Mikhail Kushteyn, ajad vastavalt 13.23 ja 6.19. Kolmandaks platseerus Raja klubikaaslane Johann Poolak, kes oli pikal maal 13.23ga kolmas, klassikalisel distantsil 6.23ga viies.

Eesti sõudmise läbi aegade üks teenekamaid mehi Tõnu Endrekson (Pärnu SK) oli esimesel päeval 13.32ga alles kuues, ent tõestas teisel, et tema on jätkuvalt klassikalisel distantsil parim ühesemees (6.18). Üldarvestuses tagas pingutus kahekordsele olümpiamedalistile viienda tulemuse. Neljapaadi pikaaegne eessõudja Kaspar Taimsoo (Viljandi SK) oli kokkuvõttes seitsmes, Rio pronksmedalist Andrei Jämsä (Pärnu SK) 11es.

Täispikka lugu loe siit.