Kuus väravat, mängu parima tiitel ja võit Grankulla IFK üle – nii alustas Armi Pärt (vasakul) Soome meistriliiga poolfinaalseeriat.

Foto: Niklas Montonen
Käsipall
25. aprill 2022, 10:15

Käsipallileegion: eestlased tegid Soome poolfinaalides võimsa alguse

Mänge polnud välismaal leiba teenivatel Eesti käsipalluritel eelmisel nädalal palju, ent enamik neist lõppesid võidukalt. Võimsa alguse tegid kaks eestlast Soome meistrivõistluste poolfinaalis, Saksamaal kogusid kolm meest neli võitu ning Alina Molkova sai end proovile panna eksmaailmameistri vastu.

Soome meistrivõistlustel alustati laupäeval poolfinaalidega. Eestlaste koduklubid pääsesid sinna otse, sest Markus Viitkar ja Karjaa BK-46 võitsid nii põhi- kui ka vaheturniiri ning Armi Pärt ja Helsingi Dicken said teise koha. Vastasteks edenesid vastavalt Riihimäe Cocks ja Grankulla IFK, poolfinaalseeriad mängitakse kolme võiduni.

Armi Pärt ja Markus Viitkar mängu parimate seas

Tasavägist heitlust on oodata mõlemas paaris ning avamängud seda ka tõestasid. BK-46 sai mitmel korral nelja-viie väravaga eest, aga Soome käsipalli viimaste aastate valitseja Cocks nõelus vahe kinni. Karjaalaste võit tuli lõpuks tulemusega 26 : 22 (13 : 12). Markus Viitkar viskas viis väravat ning sai mängu parimate valimisel teise koha.

Ka teine poolfinaal möödus võrdses heitluses, ehkki Dickeni kontrolli all. Armi Pärt tabas kuus korda, pärjati mängu parima tiitliga ning Dicken oli Grankulla IFK-st 25 : 21 (13 : 9) parem. Dickeni abitreener Valdar Noodla kommenteeris: „Tüüpiline play-offi mäng, tihe võitlus kogu 60 minuti vältel. Viisime oma mänguplaani edukalt ellu.“

Ehkki Portugali naiste meistriliigas oli mänguvaba nädal, siis Lissaboni Benfica ulatas abikäe Euroopas laagris olnud rahvuskoondistele ning pidas kaks huvitavat sõprusmängu. 2013. aastal maailmameistriks tulnud Brasiiliale kaotati 25:36 ja pidevalt MM-finaalturniiridel osaleva Angolaga tehti 29:29 viik.

Alina Molkova viskas Benfica särgis eksmaailmameistri võrku ühe ning Aafrika meisternaiskonna vastu neli väravat. „Brasiilia-mängule jäime bussiõnnetuse tõttu hiljaks ja polnud päris valmis, aga Angola vastu juhtisime pidevalt, alles lõpus said nad viigi. Huvitav kogemus igal juhul, nii tugevate koondiste vastu mängida,“ kommenteeris Molkova.

Saksamaa nädal: kolmele mehele neli võitu

Saksamaa Bundesligas alistas Rhein-Neckar Löwen kodusaalis TVB Stuttgarti 28 : 23 (16 : 12). Mait Patraili nimele resultatiivsuspunkte ei kogunenud, aga eestlase kaitsetegevuse tulemusena kirjutati talle protokolli üks blokk ja üks vaheltlõige. Löwen hoiab 24 punktiga kümnendat kohta, viies tabeliaste on vaid kuue silma kaugusel.

Tihe ja edukas oli Karl Toomi koduklubi HSC 2000 Coburgi nädal 2. Bundesligas. Saadi jagu kahest eespool paiknevast tiimist, kui alistati TV 05/07 Hüttenberg 27 : 25 (14 : 13) ja HC Elbflorenz 29 : 25 (15 : 11). Mullune Eesti parim käsipallur tabamusi ja resultatiivseid sööte ei kogunud.

Neljast viimasest kohtumisest kolm võitu ja viigi saanud Coburg on 26 punktiga küll 14. kohal, ent tihedas liigatabelis võib viimase üheksa mänguga paljugi muutuda. Näiteks neljandat positsiooni hoidval Hüttenbergil on vaid seitsme silma rohkem. Tõsi, ka väljalangemistsoon on ainult kuue punkti kaugusel.

Saksamaa kolmandas liigas jätkasid võidukalt Karl Roosna ja 1. VfL Potsdam. Finaalturniiri 1. alagrupi kolmandas mängus saadi kolmas võit tulemusega 31 : 22 (18 : 13) Wilhelmshavener HV üle. Roosna viskas kaks väravat ning Potsdam juhib täiseduga.

Norra meistrivõistlustel alustati kolme meeskonna lisaturniiriga, kus kõrgliigakoha säilitamiseks tuleb kahe parema seas lõpetada. Alfred Timmo tööandja Fjellhammer IL tegid esimeses kohtumises Kristiansand Topphåndballiga 24 : 24 (12 : 12) viigi ja kaotasid Haslum HK-le 26 : 28 (15 : 14). Hooaja lõppedes klubist lahkuv Timmo kaasa ei teinud.