Kristin Tattar avas Jonesboro Openil profituuri hooaja võiduarve. Ta võitis märtsi alguses USAs ka Memorial Championshipi, kuid see ei kuulu profituuri kavva.

Foto: DGPT
Spordivaria
25. aprill 2022, 16:06

Kristin Tattar avas ülivõimsa esitusega profituuril hooaja võiduarve: olen äärmiselt õnnelik!

Kettagolfiäss Kristin Tattar saavutas USA profituuril hooaja esimese eliitkategooria turniiri võidu, kui mängis Arkansase osariigis toimunud Jonesboro Openil nii osavalt, et lähim konkurent kaotas kolme ringi järel kümne viskega. See on tipptasemel tohutu ülekaal.

Nädal varem ülivalusalt suurturniiri võidust ilma jäänud eestlanna tegi kolmanda raja bogey ja tuulise ilma kiuste fantastilise avaringi (56 viset ehk 10 alla par'i), millega kaasnes karjääri kõrgeim PDGA reiting 1022.

Jonesboro Openi rada on väga avatud, fairway'del kasvavad üksikud puud, mis tähendab, et õnnefaktor on seal minimaalne.

„Viskasin ketast hästi ja mul oli väga lõbus,“ vahendas Tattari avaringijärgseid mõtteid Disc Golf Ultiworld.

Mõistagi haaras Tattar nii hea ringiga liidrikoha ega andnudki seda enam kordagi käest. Õigemini, teistel naistel polnud variandipoegagi, sest Tattar tegi iga päev FPO klassi parima tulemuse.

Avaringi kolmeviskeline edu lähima jälitaja (Kat Mertsch) ees paisus laupäeval seitsme viske peale. Tattar korjas ka teisel ringil vaid ühe bogey, kuid vähem birdie'si ning tegi kokku 60 viset (–6). Tabeli teist rida jagasid kahe ringi järel Mertsch ja Missy Gannon, kuid nende šansid Tattari võitu väärata näisid vaid teoreetilised.

„Püüan mõelda ainult oma mänguplaani järgimisele,“ sõnas Tattar otsustava ringi eel. „Ma arvan, et mu plaan on korralik, seega mõtlen vaid oma visete sooritamisele.“

Kuigi ilmataat tilgutas naiste liiderpuulile viimase ringi alguses ka pisut vihma, õnnestus eestlanna plaan perfektselt. Ta ei teinud ühtki suurt viga ning hoidis bogey-vaba ringiga konkurendid stabiilselt turvalisel kaugusel. Uks poodiumi kõrgeimale astmele polnud kordagi isegi irvakil. Vastupidi, 58 viset (–8) oli koos Paige Pierce'iga päev parim tulemus.

Tattari lõppresultaat oli 174 viset (–24). Teise koha napsas Gannon 184 viskega ning kolmandat jäid jagama Mertsch ja Ella Hansen 186 viskega. Nädal varem Tattari ees suurvõidu saavutanud Pierce oli Jonesboro esimesel kahel päeval liimist lahti ja pidi lõpuks leppima 7.–8. kohaga (189 viset).

Teine eestlanna, Keiti Tätte mängis kolme ringi kokkuvõttes täpselt par'iga võrdse tulemuse 198 viset. Tema ringi eraldi olid 67, 67 ja 64 viset.

Tattari võidu võti peegeldub statistikalehelt väga üheselt silma: 97% tema avavisetest maandus fairway'l. See tähendab, et ta sai mõnuga oma mänguplaani ellu viia, mitte ei pidanud tegelema päästeoperatsioonidega. Paremuselt järgmine tulemus on Pierce'i 85%.

Mis puudutab puttimist, siis 10 meetri raadiusest viskas Tattar korvi 70% ketastest ning 10–20 meetri kauguselt 14%. Tätte vastavad näitajad olid 69% ja 14%, kuid tema tabas avavisetega fairway'd 78% juhtudest.

„Mul on senimaani olnud suurepärane hooaeg,“ kirjutas Tattar turniiri järel Instagramis. „Tundub, et olen suutnud igal nädalavahetusel parimatega heidelda ja omanud võiduvõimalust, kuid olen alati alla jäänud. Aga mitte sel nädalavahetusel. Sain oma hooaja esimese profituuri võidu ja olen selle üle äärmiselt õnnelik.

Viskasin kogu nädalalõpu jooksul ketast hästi. Andsin endale palju birdie-võimalusi ja see oli suurepärane tunne. Minu ustavad kettad selles tuules oli Grand Rive ja Grand Glory. Absoluutselt kohustuslikud kettad avatud ja tuulisel rajal.“

Vahetult pärast võitu otse-eetris antud intervjuus küsis reporter nädal varem saadud ülivalusa kaotuse kohta ning Tattar märkis vastuseks, et tal on lühike mälu. „See juhtus, ma ei saanud sinna midagi parata. Olin korra kurb, nutsin natuke ja siis unustasin selle,“ sõnas ta.

Ühtlasi kerkis Tattar võiduga profituuri üldarvestuse liidriks. Tal on koos 486,25 punkti, Paige Pierce'il teisena 447,5.

Meeste konkurentsis saavutas kolmest eestlasest parima tulemuse Albert Tamm, kes sai 181 viskega (–11) 31.–37. koha. Silver Lätt oli 197 viskega (+5) 96. ja Kristo Raik 206 viskega (+14) 110.–111.

Võistluse võitis ümbermängimise järel ameeriklane Calvin Heimburg 166 viskega (–26). Sama tulemusega jäi teiseks Paul McBeth ning kolmanda koha teenis 167 viskega Kevin Jones.