Merle Liivand läheb tänavu püstitama juba oma neljandat Guinnessi rekordit.

Foto: https://www.facebook.com/merle.liivand/
Spordivaria
26. aprill 2022, 16:12

REKORDIÜRITUS! Merle Liivand ujub F1-masinatega võidu

Eesti merineitsi Merle Liivand kavatseb ära kasutada tõika, et järgmise nädala lõpus on miljonite inimeste pilgud suunatud USA Florida osariiki, sest esimest korda kuningliku vormelisarja F1 ajaloos on kavas Miami GP. Samal ajal kui vormelid kihutavad kvalifikatsioonisõitu võtab Liivand ette Guinnessi rekordi katse, mille ta ükstapuha milliste takistuste kiuste plaanib ka edukalt lõpetada.

Maailmarekordite püstitamine pole Liivandile midagi uut: meie avaveeujuja viimane monolestaga – et eestlanna ei kasuta edasi liikumiseks käsi, siis sealt ka merineitsi tiitel – oli 30kilomeetrisel distantsil 13 kuud tagasi. Selleks kulus üheksa tundi ja 19 minutit. Nüüd on siht veel ambitsioonikam: 42,195 kilomeetrit ehk maismaa mõttes maratonidistants.

Juba 17 aastat tagasi esimest korda monolestaga ujumist proovinud Liivand võtab rekordiürituse ette Miami Beachile laksuvates Biscayne'i lahe lainetes. Sealjuures möödub Liivand oma sooritusel kokku kolmest linnast ning kõik linnapead on lubanud eestlannaga vähemalt mõned meetrid kaasa ujuda.

„Kuna pühapäeval toimub Miamis vormel 1 etapp, siis on kohal linnapead ja mõned kuulsused. Kuid Miamis peetakse järgmisel päeval ka esimene Miami Beachi kliimakonverents. Niisiis tuleb kuupäevaliselt rekord kiiresti ära ujuda, vaatamata ükstapuha millistele võimalikele takistusele,“ tõdes Liivand pressiteate vahendusel.

Liivandi enda mure ookeanite reostuse osas tekkis 2016. aasta Rio olümpiamängude ajal. Nimelt puhastati olümpiamängudel kasutatud veekogud ajutiselt plastikust, kuid probleem naasis hirmuäratava kiirusega. „Kolm päeva pärast mängude lõputseremooniat oli vee puhtus märgatavalt muutunud. Ma nägin oma hotelli katuselt vees prügi. See oli rõve,“ kirjeldas Liivand oma selgushetke. „Sain aru, et asjad ookeanite reostuse ja kliimamuutuste osas peavad muutuma, ning ma pidin seoses mõlemaga midagi tegema.“

2019 aasta oktoobris ujus Liivand oma esimese „merineitsi“ Guinnessi rekordi ehk monouime kasutades ja käte abita. Kõigepealt oli distants 10 kilomeetrit. Siis 20 kilomeetrit. Mullu oma 30. sünnipäevaks 30 kilomeetrit. Nüüd siis teeb ta ümmarguste numbritega lõpparve.

„Maratonidistantsi pikkune rekord tundub väga hirmuäratav, aga kuna alati üritan leida uuenduslikke lahendusi, siis seekordne rekord on eriline,“ sõnas Liivand. Tema selgitusel on kavas hoida rekordikatse süsinikujalajälg nullis: koostööpartner Climate Futures on välja arvutanud, kui palju paiskub süsinikku õhku saatepaatidest, kohale reisivate Guinnessi kohtunike lendudest ja isegi meediajakastusest ning samas vääringus panustatakse raha Aafrika puhta vee projekti.

Climate Futures tegevjuht Jezze Uzzell kiitis Liivandit sõnadega: „Meie, Climate Futuresi visioon on ehitada maailma, kus kõigil on juurdepääs elustiilile, mis kaitseb elu Maal, selle asemel et seda ohustada. Tunnustame Merle saavutusi teadlikkuse tõstmisel meretervisest ja meie tarbejäätmete mõjust Biscayne'i lahe keskkonnale. Oleme uhked, et saame toetada tema Guinnessi maailmarekordikatset.“

Liivand ise tõi uhkusega välja, et tegelikult on tema sponsorite nimekiri pikemgi: koostööst huvituvat parajasti näiteks mõlemad maailma suurimad koolatootjad ehk Coca ja Pepsi.

„Jah, suurbrändid soovivad minuga koostööd teha,“ sõnas Liivand, et see näitab, et ta on õigel teel. „Leian, et kõige tähtsaim on suunata, õpetada ja aidata firmadel lahti lasta oma pahedest! Nendega on tekitatud ookeanitele ja keskkonnale liiga palju probleeme. Olen seda meelt, et vaenlast tuleb õpetada nagu treener vormib sportlast paremuse poole!“