Kristina Kuusk alistas Kairo GP-l kolm vastast ja saavutas 7. koha.

Foto: Aldo Luud
Vehklemine
1. mai 2022, 17:43

Korealannad tegid meile 2 : 0. Kuusk takerdus Kairo GP veerandfinaalis

Epeevehklemise GP-etapil Kairos jõudis eestlannadest kõige kaugemale Kristina Kuusk, kes torkas kaheksandikfinaalis auklikuks Erika Kirpu ja sai kokkuvõttes seitsmenda koha.

Põhiturniir algas hästi. Avaringis alistas olümpiavõitja Kirpu USA vehkleja Francesca Bassa seisuga 15 : 9. Irina Embrichil läks itaallanna Giulia Rizziga veelgi kindlamalt, kuna võit tuli seisuga 15 : 8.

Kuigi pingeliseks ei läinud ka Kuusel ja Nelli Differtil, kes alistasid vastavalt gruuslanna Arina Kornejeva 15 : 9 ja sakslanna Alexandra Ehleri 15 : 10.

32 parema seas kohtus Kirpu ameeriklanna Cahterine Nixoniga, Differt prantslanna Aliya Lutyga, Embrich brasiillanna Nathalie Moellhauseniga ja Kuusk itaallanna Federica Isolaga.

Esimesena käisid teises ringis eestlannadest rajal Kuusk ja Differt. Mõlemad kaotasid esimese minimatši – Kuusk oli ka kahe kolmandiku järel taga 6 : 8, aga Differt oli Luty vastu seisu 7 : 7 peale saanud. Differt noppis lõpuks kindla 15 : 12 võidu, Kuuse ja Isola matš lõppes viigiliselt. Lisaminutil näitas kindlamat kätt siiski Kuusk ja torkas end 10 : 9 seisuga kaheksandikfinaali.

Embrichil 2019. aasta maailmameistri Moellhauseni vastu eriti sõnaõigust ei olnud. Ta jäi kaotusseisu 1 : 5 ning 2 : 8 ja lõpuks kaotas seisuga 8 : 15. Paremini läks Kirpul, kes oli küll taga 6 : 7, aga alustas siis lõpuspurti ja teenis lõpuks 15 : 12 võidu.

Kolmest kaheksandikfinaali jõudnud eestlannast kaks, Kuusk ja Kirpu vehklesid omavahel. Viimase perioodi alguses oli seis 5 : 5 tasa, kuid siis muutus teravamaks Kuuse mõõk. Ta nõelas kaitsepositsioonist osavalt ja täpselt ning kasvatas järk-järgult edu. Poolteist minutit enne lõppu näitas tabloo 10 : 7 Kuuse kasuks.

Kirpu oli sunnitud lõpus veelgi aktiivsemalt ründama, ent ei muukinudki Kuuske lahti. Kuusk kiljus üle halli, kui topelttorge andis talle kümme sekundit enne lõpusireeni 15 : 11 võidu ja pääsu veerandfinaali.

Kahjuks on tal seal meie koondisest ainuke, sest Differti võistlus lõppes samuti kaheksandikfinaalis. Ületamatuks tõkkeks osutus täna kahekordne naiskondlik olümpiahõbe, Lõuna-Korea vehkleja In-jeong Choi.

Esimesed kolm minutit möödusid torkevaeselt, Choi võitis selle 3 : 2. Teisel perioodil läks korralikuks, ent kahjuks ühepoolseks andmiseks. Choi rebis otsustavaks kolmandikuks ette 10 : 6 ning vormistas seal 15 : 7 võidu.

Kahjuks lõppes tänane Korea-Eesti mitteametlik maavõistlus vastaste 2 : 0 võiduga, sest Se-ra Song alistas veerandfinaalis Kuuse torgetega 15 : 12. Tokyo OMi finaalis Eestile kaotanud naiskonda kuulunud Song haaras matši üle kontrolli ja võitis esimese perioodi 4 : 0.

Kuusk sai teisel kolmandikul samuti torked kirja, kuid kolmest kaks toimusid vastasega samal ajal. Nii mindi otsustavale kolmeminutilisele minimatšile Songi 7 : 3 eduseisul. Skoor tähendas, et viimasel perioodil haaras survestaja rolli Kuusk, ent korealanna istus kindlalt kaitses ega lasknud eestlannat enam kordagi kolmest torkest lähemale.

Sinine rada:

Roheline rada:

Punane rada:

Kollane rada: