FC Flora fännid said tänagi rõõmustada.

Foto: Robin Roots
Jalgpall
1. mai 2022, 21:03

Tammeka peatreener tulistas kohtunike pihta mitmeminutilise tiraadi: Portugalis pole asjad perfektsed, aga vähemalt kohtunikud ei aita suuri meeskondi!

FC Flora jalgpallimeeskond jätkab Eesti meistrivõistlusi täiseduga, kui alistas tänu Konstantin Vassiljevi fantastilisele karistuslöögile Tartu Tammeka tulemusega 3 : 2.

Esimese paarikümne minuti järel võis ennustada Florale mõnusat pühapäeva, sest liidermeeskond oli kahe eduka kiirrünnaku tulemusena haaranud 18. minutiks 2 : 0 edu.

11. minutil suunas palli peaga lati alla Sergei Zenjov, kes oli keset karistusala valveta nagu mahajäetud maja. Kuus minutit hiljem karistas Tammeka hooletu nurgalöögi ära Markus Poom, kes lõi oma hooaja esimese värava.

Aga Tammeka tuli mängu tagasi. 41 minutil vajutas kuue-seitsme meetri kauguselt hirmsa pommlöögi Flora võrku Tammeka vasakkaitsja David Addy, 49. minutil suskas palli Karl-Romet Nõmme selja taha Reio Laabus, kes lõi esimesel katsel pallist mööda, kuid Nõmm ei tulnud piisavalt kiiresti väravast välja olukorda klaarima.

Võit jäi siiski kodusel Sportland Arenal mänginud Florale, sest kapten Konstantin Vassiljev keerutas palli 65. minutil vasakult karistusala ristnurga lähistelt postipõrkest Tammeka väravasse – 3 : 2.

„Mängime tulega,“ märkis Vassiljev pärast matši ETV2 otse-eetris viitega ka sellele, et kolmapäeval lasti Tallinna Kalev 3 : 0 eduseisust 3 : 2 peale. „Kaks korda pääsesime ehmatusega. Arusaadav, et kui selliselt jätkame, siis punktikaotused tulevad. Peame tegema õiged järeldused.“

Flora peatreener Jürgen Henn oli samal lainel: „Alustasime mänge hästi. Ka täna tundus, et on meie kontrolli all, aga muutusime võib-olla natuke liiga passiivseks ja uimaseks. Ega ilmaasjata öelda, et 2 : 0 on ohtlik seis. Ühtepidi tundub, et asjad lähevad lihtsasti, aga kui vastane saab ühe kätte, saab energiat ja hoogu, siis on vahel raske tagasi tulla.

Nad ikka tekitasid autidest ja nurgalöökidest meile sabinat. Ei olnud lihtne, aga oluline on rasketest mängudest punktid kätte saada. Sellega oleme rahul.“

Tammeka portugallasest peatreener Miguel Santos otsustas mängujärgses intervjuus anda tuld kohtunike aadressil ja lajatas ärritunult mitmeminutilise tiraadi, mida Alvar Tiisleril ei õnnestunud katkestada.

„Ei, ei olnud hea mäng,“ oponeeris Santos ajakirjanikule ja võttis siis jutujärje üle. „Vabandust, aga täna ma ei räägi mängust. Räägin faktidest. Pärast 11 mängu on meie vastu antud penalti nii esimeses mängus Floraga, Paidega kui ka Nõmmega. Meie seevastu ei ole saanud penalteid mängudes Kalevi, Nõmme ega Paide vastu. Selgeid penalteid!

Kohtunikud ei austa Tammekat ega anna Tammekale penalteid. Levadia vastu saime punase kaardi, mida poleks pidanud olema, aga oli punane kaart. Kohtunik ei kahelnud seal hetkekski. Täna oli meil olukord... Lase mul rääkida, palun!“ ütles Santos ja andis käežestiga Tiislerile märku, et too ei segaks vahele.

„Meil oli olukord väravavahiga üks-ühele minekuks. Aga ei midagi, nad ei näe! Siis tulevad minu juurde ja ütlevad: „Vabandust, ma ei näinud.“ Muidugi! Tammeka kasuks ei näe keegi midagi. Aga Flora, Levadia, Paide ja Nõmme kasuks nähakse. Ja nähakse palju. Nägite ju viga, mille sai Flora enne kolmandat väravat. Meil oli sarnane olukord täpselt enne seda, aga ei mingit viga.

Me treenime, et olla nädalavahetuseks tippvormis. Oleme alandlikud ega kritiseeri kedagi, aga siis me tahame ka austust. Mu mängijad tahavad vaid austust. Mu töö väärib samamoodi austust nagu teiste treenerite töö.

Siis ma analüüsin Eesti jalgpalli. Me ei ole – ma ütlen „meie“, sest ma olen siin ja natuke nagu eestlane –, maailmas 100 parema koondise seas. Me loome siin neljale suurklubile illusioone. Neil on illusioon, et nad suudavad mängida, sest neil on alati kohtunike toetus. Siis nad lähevad UEFA võistlustele ja seal ei ole Eesti meeskondadel enam lihtne mängida. Muidugi ei ole, sest UEFA võistlustel ei eelistata kedagi!

Ma ei taha, et keegi soosiks Tammekat. Ma tahan, et meie vastu oldaks õiglased. Küsin ainult õiglust. Aga pärast 11 mängu on see raske. Me üritame. Eelmises mängus Levadia vastu kaotasime 0 : 1. Levadia mängijad tegid nurgas bloki, teine mängija tuli ja skooris. Ma räägin ainult faktidest. See kõik on InStatis ja internetis olemas. Ma ei mõtle siin midagi välja. Täna see viga, mis andis Florale kolmanda värava… Võime selle üle arutleda, jah. See on raske.

Meil on 11 punkti. Teised meeskonnad peaksid meilt punkte võtma, aga ei, kohtunikud hoopis järjepidevalt ei austa meid ja teevad kõike üha raskemaks.

Kui ma olen aus, siis pärast 11 mängu ma olen väsinud. Sain täna jälle kollase kaardi. See oli õiglane, aga ma olen väsinud. Väsinud, et ei tunne väljakul austust. UEFA ütleb kogu aeg „respekt“, aga vahel ma ei näe seda.

Vabandust, kui tahtsid mängust rääkida. Võime seda ka teha. Flora on väga hea meeskond, aga me sundisime nad täna kohati väga koledalt mängima. Sest tegime head pressingut, sest olime hästi töötanud. Ent Flora läheb koju kolme punktiga ja Tammeka läheb koju nulli punktiga. Seda on mängijatele riietusruumis raske selgitada.

Kohtunikud ei tule meie riietusruumi ega ütle: „Meil on kahju, tegime mõned vead ja te kaotasite.“ Ei! Mina pean seda tegema. Raske on vaadata mängijate nägusid ja seda neile öelda. Raske on näha neid väljakult lahkumas nulli punktiga pärast seda, mida nad tegid.

Kohtunikud tulevad siia ja annavad Florale kõik. Kohtunikud tulevad siia ja annavad Levadiale kõik. Paide vastu jälle sama asi! Nõmme vastu sama! Mis see on? Mida te tahate jalgpallilt? Mida te tahate? Te peate seda küsima!

Ma tulen riigist, kus asjad ei ole perfektsed, aga kus vähemalt suured meeskonnad kaotavad, kui nad peavad kaotama. Kohtunikud ei aita neid. Ja siis näeme Portugali UEFA võistlustel kahe võistkonnaga Euroopa 16 parema hulgas. Miks? Sest neid ei aidata! Nad võitlevad selle nimel!

Flora, Levadia, Nõmme ja Paide peaksid samamoodi võitlema, mitte kohtunike abi otsima. Ma olen väsinud, täiesti väsinud sellest! 11 mängu järel arvan, et seda kõike on liiga palju.

Vabandust, aga ma olen lihtsalt aus. Ma ei suudaks elada, kui ma poleks aus."

Täiendatud kell 22.20: Flora leeri intervjuusid saab Premium liiga YouTube'i kanalilt juba kolmveerandtundi vaadata-kuulata, kuid Santose omast pole seal kippu ega kõppu.

Päeva esimeses kohtumises loputas Paide linnameeskond koduplatsil Kalevit tulemusega 7 : 0. Kaks väravat lõid Kaimar Saag ja Robi Saarma, ühe Deabeas Nii Klu Owusu Sekyere, Siim Luts ja Sergei Mošnikov.

Tabeliseis:

Standings provided by SofaScore LiveScore