Sisuturundus
9. mai 2022, 08:00

RETROFOTOD | Eesti esikaunitar, meie oma Marilyn Monroe – ADA

Alates tänasest on võimalik soetada pileteid 2022. aasta suvel maalilisel Kiidjärvel esietenduvale muusikalisele hittlavastusele „ADA. Rääkimata lugu“, kus rullub lahti möödunud ajastu suurima filmi- ja estraaditähe, lummava ja särava Ada Lundveri elukäik. Korraldajad lubavad suve suurtükis publikule nii dramaatilist pinget, huumorit, kirge, armastust kui valu. Meenutame nii sõnas kui pildis veelkord – kes oli paljude jaoks lõpuni salapäraseks jäänud Ada?

Ada Lundver oli naine, kellele ennustati Nõukogude Liidu filmimaailmas ja lavalaudadel suurt tulevikku. Oma ilus, temperamendis ja tujudes jagus teda eelmise sajandi teises pooles kõikjale – elusana kinodesse, estraadisaalidesse, restoranidesse ja raadiosse, fotona daamide rahakottide vahele ja poissmeeste öökappidele.

Hiiumaalt pärit noor ambitsioonikas naine tõusis 1969. aastal rolliga Mosfilmi „Nõukogude Liidu Suursaadikus„ kuuendiku planeedi jaoks peaaegu et päevapealt toonase kodumaa kultuuritegelaste eliidi hulka, kuhu kuulusid teiste seas imetletud filmirežissöörid, lauljad ja näitlejad. „Ta oli Eesti Marilyn Monroe, ainult ilusam,“ on kirjanik Teet Kallas kunagist sõbrannat meenutanud.

Luhtunud abielu Mikk Mikiveriga oli vaid osa Ada Lundveri elust. Oma hiilgeaegadel käis ta läbi kogu tollase kultuurieliidiga, teiste seas Vello Orumets, Urmas Ott, Juhan Smuul, Kaljo Kiisk, Eri Klas, Eino Baskin, kes kõik on teistpoolsuse kardina tagant toodud ka Kiidjärve välilavale.

Möödunud sajandi meestekeskses maailmas võib vaid aimata, kuivõrd võlutud oli koorekiht Ada loomulikust sarmist, ning missugusteks rumalusteks suurem osa neist piltilusa ja humoorika naise nimel valmis oli. Kuid lisaks armastusele oli tema ümber alati ka kadedust ja pettumist. Ada Lundver tahtis mängida meeste domineeritud maailmas tugevama poole reeglite järgi, ent kaotas. Nii möödusid armastatud tähe viimased elukümnendid sootuks keerulistes oludes, kohati isegi unustuses.

Kõik see ja palju enamat ehk Ada elukäik oma lõpututes nüanssides taaselustubki tuleval suvel Kiidjärvel. 28. juulist 14. augustini mängitava lavastuse peaosades on Saara Nüganen ja Anne Reemann ning etendusel kõlavad estraadilaval armastatud laulud ansambli Laine, Heli Läätse, Kalmer Tennosaare ja paljude teiste repertuaarist.

Teksti autor Ott Kilusk, lavastaja Ain Mäeots, muusikajuht Siim Aimla, kunstnik Karmo Mende. Ansambel „Vana klaver“ ja naistrio „The Swingin´ Sisters“.

Suve suurima muusikali piletid on müügil piletitasku.ee keskkonnas. Kiirusta!