KERGEJÕUSTIKULEGEND: Lembit Virkus jooksis rohkem kui kuus kümnendit tagasi tulemusi, millest Eesti praegused pikamaamehed jagu ei saa.Foto: Gunnar Vaidla / Eesti spordi- ja olümpiamuuseum
Kergejõustik
3. mai 2022, 19:21

Raske lapsepõlvega Lembit Virkus liikus pärast sporditeed allakäigutrepil ja suri 39aastaselt

SUUR LUGU: väga traagilise saatusega Eesti jooksuässa rekord püsib juba 62 aastat löömatuna (5)

Hiljuti üritas maratoonar Tiidrek Nurme alistada Eesti vanimat kergejõustikurekordit, 1960. aastast Lembit Virkusele kuuluvat tunnijooksu tippmarki 19 887 meetrit. Võistluseelsel päeval palavikuga võidelnud pikamaamehel jäi sellest puudu üks staadioniring. Sestap tekkis küsimus, kas söerajal silganud legendaarne kergejõustiklane oli sõna otseses mõttes imemees, et tema tulemus püsib juba rohkem kui kuus kümnendit ületamatuna.

Õhtulehe reporter vestles Virkuse trenni- ja võistluskaaslaste ning tuttavatega, kelle otsekohene jutt tõi pisara silma. Sündmustest pisut ette rutates võib tema elutee kokku võtta nii: raske lapsepõlv, särav jooksjakarjäär, kiire allakäik ja dramaatiline surm 39aastaselt.

„Jooks äratas ta elule, pärast spordist taandumist ta suri – sellist saatust ei soovi kellelegi,“ ütleb Ville Sonn, keda juhendas treener Elmot Heido, kes voolis selle loo peategelasest tippkergejõustiklase.

Edasi lugemiseks: