Karel Voolaidi hoolealused kindlustasid koha karikafinaalis.

Foto: Stanislav Moshkov
Jalgpall
5. mai 2022, 22:06

Paide seljatas penaltiseerias Flora ja pääses karikafinaali!

Jalgpalli Tipneri karikavõistluste poolfinaalis alistas Paide linnameeskond 0 : 0 päädinud normaal- ja lisaaja järel penaltiseerias 5 : 4 Tallinna Flora. Nii mängitakse sel aastal karikafinaalis välja europääse.

„Ei ütleks, et liialt olnuks võitlust ja kontakti, aga mõlemad mängisid selgelt tulemuse peale. Oldi distsiplineeritud ja hoolikad kaitses, mistõttu väga palju väravavõimalusi polnud. Aga penaltiseeria ja meie võit,“ ütles peale kohtumist Soccerneti ülekandes Paide poolkaitsja Andre Frolov.

Kevadisel murul (loe: hooti üsna liivasel pinnasel) toimunud matši alustas hoogsamalt Flora, aga Sergei Zenjovi ja Markus Poomi löögid Mihkel Aksalust mööda ei pääsenud. Kogenud 37aastane kollkipper tõi alanurgast ära ka Flora ohtlikule kornerile järgnenud pealöögi, ent vastupidiselt mängupildile sai ootamatult esimese poolaja parima võimaluse Paide.

Puhkepausi eel kinkis seenevihmast märjal murul libastunud Flora kaitsja nahkkera Herol Riibergile, kes leidis osava passiga Kaimar Saagi, ent väravavahiga silmitsi jõudnud ründaja lõi palli mööda. Tallinlastel vedas ka mõnikümmend sekundit hiljem, sest ebaõnnestunud pallipuute teinud Markus Soomets lendas sirge jalaga Kevor Palumetsale hüppeliigesesse. Kuigi olukorras oli punase kaardi hõngu, siis peakohtunik Kristo Külljastinen piirdus kollase näitamisega.

Play-off'i kohtumisele omane otsiv ja võrdne matš jätkus ka teisel poolajal, aga pikalt ei saanud kumbki meeskond ebaõnnestunud kauglöökidest paremaid võimalusi. Uimasesse ja hambutusse mängu ei toonud särtsu ka vahetusest sekkunud Flora ässad Konstantin Vassiljev ja Rauno Alliku, mistap siirdusid tiimid väravateta viigi järel lisaajale.

Lisaaja tekitasid esiti paremaid võimalusi Flora mängijad, aga kastis sukeldusid nii Vassiljevi kui Mark Anders Lepiku löökidele ette kaitsjad ning korneri järel suunas Henrik Pürg peaga palli väravast mööda. Lisaja lõpu eel sai Paide poolelt kahel korral üritada Sergei Mošnikov, ent tema esimene kauglöök lendas mööda ning teise püüdis Karl-Romet Nõmm. Nii nägid Lillekülla jõudnud 487 pealtvaatajat penaltiseeriat.

Esimesed viis palli taha astunud meest saatsid need kindlalt võrku. Kolmas Flora lööja Joonas Tamm sättis nahkkera posti kõrvale, aga Mihkel Aksalu tõi selle pantrihüppega ära. Kuid Paide edu ei püsinud kaua, sest nende kapten Andre Frolov lõi pehme plönni keskele, aga seni nurkadesse sukeldunud Nõmm sel korral aimama ei läinud ja tõrjus selle muretult. Flora ründaja Mark Anders Lepiku kahe sammu pealt ristnurka suunatud penalti taastas viigiseisu.

Esimese kümne lööja järel paremat ei selgunud. Kuuenda Paide mehena palli taha asunud Ebrima Singhateh tegi pika hoojooksu, ootas ära Nõmme vajumise ning lükkas palli rahulikult sisse. Flora poolelt saatis aga keskkaitsja Hendrik Pürgi palli väravast mööda, mistap Paide võitis seeria 5 : 4 ja pääses klubi ajaloos teist korda karikafinaali! „Meil on päris okeid lööjad, kui üks välja arvata,“ lausus Frolov muiates. „Olime enesekindlad. Ole mees ja pane pall võrku. Täna tegime seda paremini.“

Kohtumise statistika.

Foto: Flashscore / Ekraanitõmmis

Sel suvel algavatele euromängudele on koha kindlustanud möödunud aasta Eesti meister FCI Levadia ja hõbemedalist Flora. Kolmas koht on veel lahtine. Kuna Levadia ja Flora kukkusid karikasarjast välja, pääseb Euroopasse tänavune karikavõitja. Narva Transi ja Nõmme Kalju vaheline poolfinaal lükati Nõmme meeskonda tabanud haiguspuhangu tõttu 15. maile.

Frolov nentis, et fännidel on mida oodata. „See on aasta suur mäng ja loodame, et pannakse suur pidu püsti. Kaks meeskonda võitlevad selle (eurokoha - E. K.) nimel,“ vaatas ta otsa tulevasele karikafinaalile.

Vassiljevi sõnul ei suutnud kumbki meeskond poolfinaalis kohtumise üle kontrolli saada. „Pigem juhtus seda lühikesteks hetkedeks. Meil olid omad poolvõimalused lisajal mäng ära otsustada, aga ju pidi olema selline mäng. Algus oli mõlemalt poolt ettevaatlik, kumbki ei tahtnud esimesena väravat sisse lasta, sest vea hind oli väga kõrge,“ lausus Eesti jalgpalli mängiv legend.

Kostja väitel mänguliselt väga palju kripeldama ei jäänud. „Paide kaitse oli väga kompaktne ja nad panid suunad kinni. Me pidanuks palli kiiremini liigutama, et sinna tekiks auke. Hooti seda juhtus, aga liiga vähe,“ jätkas Vassiljev, kelle väitel kevadine muru mängu ei halvanud. „Plats pole parimas seisus, aga pole vaja kurta. Esimene murumäng, siin staadionil on mõnusam kui kusagil kunstmurul. Väljaku taha ei jäänud midagi.“