Marcell Jacobs loodab juba avastardil parandada isiklikku rekordit, milleks on 9,80.

Foto: Andres Putting / Ekspress Meedia
Kergejõustik
6. mai 2022, 16:35

Maailma kiireim mees avab hooaja Keenias: loodan olla väledam kui kunagi varem

100 m jooksu olümpiavõitja ja 60 m distantsi sisemaailmameister Marcell Jacobs teeb välishooaja esimese stardi sel laupäeval Keenias. Nairobis toimuv Kip Keino Classicu nimeline võistlus tõotab tulla väga kõrgetasemeline, sest itaallasele pakuvad 100 m jooksus konkurentsi olümpiahõbe ja tänavu juba kiireid aegu näidanud Fred Kerley ning mullu samal mõõduvõtul Aafrika rekordi 9,77ni viinud Ferdinand Omanyala.

27aastane Jacobs tegi suurepärase sisehooaja, võites Belgradi sise-MMil 60 m jooksus uue Euroopa rekordi 6,41ga kuldmedali. Maailmarekordiomanik Christian Coleman kaotas talle kolme tuhandikuga. Itaalia välejalg on pärast seda näidanud head vormi ka treeningutel – hiljuti läbis ta 120 meetrit 11,35ga (tegu on küll elektriajaga, kuid ilmselt ei arvestatud sisse reaktsiooniaega).

Jacobs ihkab juba avastardil ületada enda nimele kuuluva 100 m distantsi Euroopa rekordi 9,80, millega võitis mullu Tokyo OMil kulla. „Mulle on tähtis see võistlus võita ning loodan, et jooksen kiiremini kui kunagi varem,“ vahendas sprinteri sõnu ajaleht The EastAfrican.

Ta võistleb Aafrikas esimest korda ning on seetõttu põnevil. „Staadionil on imeline atmosfäär ja rada on eelmise aasta tulemuste põhjal kiire – ma ei jõua võistlemist ära oodata,“ lausus Jacobs.

Merepinnast 1795 m kõrgusel asuvas Nairobis on heade tulemuste tegemiseks soodsad tingimused: mullu püstitas seal Trayvon Bromell maailma hooaja tippmargi 9,76, Omanyala kaotas talle sajandikuga. Kerley viis toona seal oma 200 m jooksu rekordi 19,76ni. Eelmisel aastal toimus Keenia pealinnas ka U20 MM. Seal püstitas Sasha Zhoya 110 m tõkkejooksus selle vanuseklassi maailmarekordi 12,72 ning eestlanna Anna Maria Millend võitis 100 m tõkkedistantsil isikliku tippmargi 13,44ga hõbemedali.

Jacobsi peakonkurendiks 100 m jooksu võidule on ilmselt laupäeval 27. sünnipäeva tähistav Kerley. Ameeriklane võitis mullu Tokyos isikliku rekordi 9,84ga hõbeda ning on tänavu olnud heas hoos. Ta läbis märtsis 100 m 9,99ga ja 400 m 44,47ga ning sai aprillis 200 m distantsil kirja aja 19,80.

Hiljuti jagas üliambitsioonikas Kerley sotsiaalmeedias videot, kus läbis 60 m elektriajaga 6,23. Ilmselt tegi ta seda pisikesest, umbes meetrisest lendstardist ning reaalse tulemuse saamiseks tuleb juurde lisada ka reaktsiooniaeg, ent kahtlemata on sprinter suurepärases vormis.

Sõna tahab sekka öelda ka kodupubliku ees võistlev Omanyala, kes tõotas Jacobsile ära teha. „Lugesin tema arvamuse kohta ning tean, et kõik on võimalik. Mulle meeldivad sellised väljakutsed, sest need tulevad spordile kasuks,“ kinnitas Jacobs, et on konkurendi öelduga kursis.

Omanyala on tänavu saanud parimal juhul kirja 9,98. Belgradi sise-MMil jõudis ta 60 m jooksus poolfinaali, kus oli ajaga 6,64 neljas.

Naiste 100 m jooksus on samuti stardis suured nimed. Legendaarne Shelly-Ann Fraser-Pryce läheb vastamisi Namiibia talendi Christine Mbomaga. Kui 35aastane Jamaicalanna läbis mullu staadionisirge 10,60ga, tõustes sellega maailma kõigi aegade edetabelis kolmandaks, siis 18aastase aafriklanna rekordiks on alates tänavusest aprillist 10,97.

Võistlusest teeb otseülekande Rahvusvaheline kergejõustikuliit, selle leiab SIIT.