Tasavägine finiš: Mathieu van der Poel (keskel) suutis Biniam Girmayd (vasakul) edestada ühe rattapikkusega.

Foto: AFP/Scanpix
Jalgrattasport
6. mai 2022, 19:48

Itaalia velotuuri avaetapi võitis favoriit, kes edestas napilt Taaramäe tiimikaaslast

Budapestist alanud Itaalia velotuuri esimese, 195 km pikkuse etapi võitis vägeva finišiheitluse järel Alpecin-Fenixi tiimi rattur Mathieu van der Poel. Hollandlane edestas napilt Rein Taaramäe meeskonnakaaslast Biniam Girmayd (Intermarche - Wanty - Gobert Matériaux) ja Pello Bilbaod (Bahrain - Victorious).

Etapi alguses tegid teistega vahe sisse Drone Hopperi sõitjad Mattia Bais ja Filippo Tagliani. Ühel hetkel oli nende edu peagrupi ees lausa 11 minutit, kuid viimasel 20 kilomeetril püüti nad kinni. Sõidu lõpetas viiekilomeetriline tõus, kus proovis esmalt õnne belglane Lawrence Naesen (AG2R). Seejärel haaras liidrikoha Girol debüteeriv Lennard Kämna (Bora-hansgrohe), ent temagi saadi enne viimast kilomeetrit kätte.

Võidu suutis lõpuks võtta van der Poel, kelle edu finišis Girmay ees oli üks rattapikkus. Mulluse Tour de France'i teise etapi võitnud Hollandi ratturit olid paljud ka ennustanud Giro avasõidu võitjaks.

„See on imeline, kanda kollast [Tour de France'i liidri]särki ja nüüd [Giro] roosat… Eks me näe, mida homne ajasõit toob. Annan kindlasti endast jälle parima, kuid see saab olema raske,“ vahendas van der Poeli sõidujärgseid muljeid portaal Cyclingnews.com.

Ta nägi finišit alles viimasel hetkel. „Täpselt siis, kui olin finišijoonel. Sprintereid oli keeruline maha raputada, aga ka neil oli raske, eriti tõusul. Teadsin, et mul oli hea võimalus, aga see oli tõeliselt valus,“ selgitas van der Poel. „Teadsin, et positsiooni valimine oli täna võidu puhul määrav. Viimasel tõusul jäin paar korda teiste vahele kinni, mistõttu kulus mul rohkem energiat, et liidrid kinni püüda. Lõpuspurt oli väga napikas, sest jalad olid laktaati täis. Kuid olen väga õnnelik.“

Rein Taaramäe (Intermarche - Wanty - Gobert Materiaux) sai 63. koha, kaotades võitjale 38 sekundiga.

Giro jätkub laupäeval, mil on kavas 9,2 km pikkune ajasõit. Pühapäeval toimub 201 km pikkune etapp, esmaspäeval on puhkepäev. Teisipäeval jätkatakse tuuriga Itaalias, kui Sitsiilias sõidetakse 166 km pikkune mägine etapp.