Roman Abramovitš

Foto: Andrew Winning / Reuters / Scanpix
Jalgpall
7. mai 2022, 09:43

ALLKIRJAD ALL: Abramovitš saab lõpuks Chelsea maha müüdud (1)

Chelsea jalgpalliklubi saab lõpuks sanktsioonidest vabaks, kui Venemaa oligarhil Roman Abramovitšil õnnestus klubi maha müüa USA omanikele, kelle omanduses on muuhulgas ka Ameerika pesapalliklubi Los Angeles Dodgers.

Allkirjad on alla pandud ja tehingu väärtuseks on 4,25 miljardit naela ehk meie valuutasse üle konverteerides ca 5 miljardit eurot. Konsortsium, mille esimeheks on Todd Boehly, on lubanud investeerida 1,75 miljardiga Stamford Bridge’i staadionisse, akadeemiasse, naiste võistkonda, Kingsmeadow’ staadionisse (seal mängib nii naiskond kui Chelsea U23) ja jätkata panustamist ka Chelsea heategevusfondi.

Müük peaks ametlikult tehtud saama maikuu lõpus ja see vajab nii Inglismaa jalgpallijuhtide kui ka Ühendkuningriigi valitsuse luba. Praegu toimetab Chelsea eriloa alusel ja nii ei tohi nad müüa oma mängudele pileteid, palgata ühtegi uut mängijat ega sõlmida lepingupikendusi seniste meestega.

Sanktsioonide põhjuseks on fakt, et Briti valitsusel on tõendeid, kuidas Abramovitš on Kremlile lähedalseisev isik ja seeläbi avaldanud toetust Venemaa sissetungile Ukrainasse. Vahetult pärast sõja algust panigi Abramovitš Chelsea müüki ja teatas, et annab klubi haldamise üle selle heategevusliku sihtasutuse usaldusisikute kätte.

Chelsea uus omanik Boehly on Ameerika ärimees, kelle väärtust hindab Forbes enam kui nelja miljardi euro suuruseks. Lisaks Dodgersile on ta osanik nii Los Angeles Lakersis ja Los Angeles Sparksis.

Chelsea vastu tundis huvi ka Sir Martin Broughtoni juhitud konsortsium, kus oli pardal ka Boston Celticsi korvpalliklubi kaasomanik Stephen Pagliuca, aga nemad said juba aprilli lõpus teada, et katse luhtus. Teiste seas panustasid Broughtoni konsortsiumisse 10 miljoni naelaga ka legendaarne vormelisõitja Sir Lewis Hamilton ja üks maailma parimaid tennisiste Serena Williams.

Briti miljardär Sir Jim Radcliffe – Ineosi firma osanik – üritas mängu sekkuda aprillikuu viimastel päevadel, aga seda selgelt liiga hilja. Pakkumiste tähtajaks oli märgitud 18. märts.

Abramovitši ajastul võitis Chelsea viis Inglismaa meistritiitlit ja kaks korda UEFA meistrite liiga.