Kui FCI Levadia ja Tallinna Kalev tänavu esimest korda kohtusid, võttis Levadia Sportland Arenal 5 : 1 võidu. Laupäeval Kadrioru staadionil olid Levadia võidunumbrid 1 : 0, kusjuures seekord rohesärkide ainsa värava löönud Zakaria Beglarišvili (palliga) sai jala valgeks ka tolles märtsi alguse mängus.

Foto: Erki Pärnaku
Jalgpall
7. mai 2022, 20:14

Kaheldav penalti tõi Levadiale napi võidu. Lepistu: kui üks hetk vastane ära väsib, kossi paneb ja viga on, siis see ei ole õnn

Eesti jalgpalli meistriliigas peeti laupäeval kaks kohtumist. Neist esimene rullus Kadrioru staadioni kevadisel murukamaral, kus vihmasajus heitlesid liiga uustulnukas Tallinna Kalev ja valitsev meistermeeskond FCI Levadia.

Initsiatiiv kuulus külalismeeskonna staatuses Levadiale, kuid mitte veel parimas seisukorras muru pärssis nende ründemängu üksjagu. Esimesel poolajal avanes kaks head võimalust nende tipuründajale Lililule, kuid brasiillane ei suutnud kumbagi momenti ära kasutada.

Teise poolaja algus kuulus aga hoopis Kalevile, kuid esmalt tegi veteranründaja Ats Purje Liliut ehk lõi palli soodsalt positsioonilt mööda ning seejärel lörtsiti paar lubavat rünnakut otsustaval hetkel ära kehva sööduga.

Seejärel haaras kontrolli mängu üle enda kätte taas Levadia ning nende ponnistusi saatis edu 84. minutil, kui Zakaria Beglarišvili realiseeris Frank Liivaku teenitud penalti. Tõsi küll, antud 11 meetri löögi määramisel tegi julge otsuse ka mängu peakohtunik Tanel Üprus, sest Liivaku kontak Marek Kaljumäe jalaga oli telekorduse põhjal hinnates üpris minimaalne.

Nii kirjutas Levadia taaskord tabelisse 1 : 0 võidu (sellise skooriga on lõppenud nende kaheksast viimasest liigamängust viis). Tabelis ollakse 31 punktiga Flora (33) järel teisel kohal, kuid Flora peab oma 12. vooru mängu pühapäeval. Kalevil on koos neli punkti, millega ollakse viimased ehk kümnendad.

FCI Levadia kapten Brent Lepistu nentis Soccernet.ee ülekandele antud intervjuus, et mängule – nagu ikka hooaja esimesetele mururumängudele – vajutas pitseri muru kvaliteet ning lõpuks oligi üks-null Levadia jaoks seekord maksimum. Küll polnud ta nõus intervjuuerija hinnanguga, et võit tuli selle penalti tõttu õnnega pooleks.

„Tegemist ei ole mitte mingisuguse õnnega,“ teatas Lepistu. „Kui loome piisavalt teravust ja üks hetk vastane ära väsib, kossi paneb ja viga on, siis see ei ole õnn – see on meie hästi tehtud töö!“

Ühtlasi tunnustas Lepistu ka vastaseid, kuigi möönis, et parema kvaliteediga väljakul poleks nad Kalevile ilmselt nii palju võimalusi kinkinud. „Sellisel väljakul kaitses võivad pallid põrkuda, duellid on kahtlase väärtusega. Kuid ükskõik kui raske mäng on, tuleb alati säilitada külma pead – üks hetk see õnn – nagu te ütlesite – pöördub meie kasuks, kui piisavalt hästi midagi teed,“ lisas Levadia keskväljamees.

Ats Purje tõdes, et mängu lõpus saadud minimaalne kaotus on loomulikult kibe, kuid penaltiolukorda ta põhjalikult vaagima ei hakanud. „Mina isiklikult ei näinud, kas oli viga või ei olnud. Aga mis seal ikka rääkida. Levadial oli piisavalt võimalusi, et lüüa – kui neid võimalusi liiga palju tuleb, siis [värava] tõenäosus kogu aeg kasvab. Selles mõttes nad väärisid seda,“ tõdes Purje.

Temagi nentis, et muru tõttu oli mäng keeruline, kuid kuna Kalev tegi suurema osa ajast kaitsetööd, siis neil oli selles mõttes Levadiaga võrreldes pisut parem seis. „Meil olid ka omad variandid kontratest ära lahendada, aga kahjuks ei olnud täna piisavalt klassi viimaste söötude ja viimaste löökidega,“ kahetses Purje.

Eelmises voorus sai Kalev 0 : 7 sauna Paide linnameeskonnalt, mistap nõustus Purje, et meeskonnal on probleeme stabiilsusega. „See on nooruse ülbus – kui hakkab hästi minema, tõuseme taevasse ära. Nii ei tohiks olla! Iga mäng algab nullist ja tuleb keskenduda sajaprotsendiliselt ja kõik mängu panna, vaid nii saab edasi minna,“ rääkis Purje. „Mänguliselt on ka sellest mängust palju positiivset kaasa võtta, kuid tabelisse tuli juurde null punkti. Teised sõbrad vaikselt koguvad punkte – peame ka punktide peale mõtlema.“

Teises laupäevases matšis heitlesid Tallinna JK Legion ja Narva Trans. Markus Vaherna 85. minuti väravast võttis 1 : 0 võidu Legion.

Standings provided by SofaScore LiveScore