Foto: Envato Elements
Sisuturundus
11. mai 2022, 10:14

Suvi on ukse ees! Mida vajad, et soojadest ilmadest maksimum võtta?

Juba on mai, mis on peaaegu et suvekuu! Kõik on elevil, sest algamas on suvepuhkused, mõnusad pikad päevad ja mahedad ööd ning periood, kus saab lõpuks ometi rohkem aja maha võtta. Kel on olemas oma aianurk või maakodu, on tõeliselt õnnelikud – sooja suve on ju kõige parem nautida värskes õhus!

Niisiis on mai täpselt õige aeg seada aed, terrass või rõdu valmis, et nii pea, kui ilmad on piisavalt soojad, saaks kohe oma tegemistega õue kolida.

Aiamööbel paika! Aiamööbel lisab sinu aiale teatava võlu ja hubasuse – see on koht, millest kujundada aia süda ja kuhu kutsuda oma armsad külalised.

Kas mäletate, kuidas üheksakümnendatel olid igas aias plastikust aiatoolid ja -laud? Toona oli see moeasi ja mingeid muid variante eriti ei olnudki. Nüüdseks on see kardinaalselt muutunud ja aiamööbli valik võtab silme ees kirjuks.

Aiamööblit valmistatakse nii plastikust, metallist kui puidust. Eriti populaarne paistab eestimaalaste seas olevat just puidust terrassimööbel. Tõenäoliselt mängib siin rolli selle kena ja lihtne välimus ning tõik, et puitmööbel sobitub enamikesse kohtadesse.

Hubane aed, terrass või rõdu on justkui elutoa pikendus, kus meeldivalt värskes õhus aega veeta. Sel põhjusel on välja kujunenud trend, et aiamööbel imiteerib pigem elutoamööblit. Muuseas, paljud on asunud ostma ka õuevaipasid, mis tekitavad õues tubase tunde!

Mis puutub kodusesse aiamööblisse, siis tasub ettevaatlik olla, et sa ikka õige komplekti ostad – kuigi diivan ja tugitoolid võivad näha üsna sarnased välja, siis elutoamööblit ei tohi kohe kindlasti aeda viia. Spetsiaalne aiamööbel on ilmastikukindel ning sobib õueoludesse. Ometi on mõistlik ka siis kasutada katet, mida tõmmata võimalusel vihmasaju ajal peale.

Viimase aja üks populaarsemaid värve on hall – seda nii elutoa sisustuses kui hoovis. Pole ka ime, sest see on visuaalselt ilus, rahulik ning peab võrdlemisi hästi vastu määrdumisele ja ilmastikule.

Et Eesti ilm on selline nagu ta on, tasuks muretseda oma aianurka varjualune. Siis saab õues istuda ka juhul, kui vihma ladistab. Kuna vihmase ilmaga võib päris tuuliseks kiskuda, võiks varjualune olla veidi tugevamast materjalist.

Mõni koht, kus mõnuleda… No kas aiadiivanil ei saa siis mõnuleda, võib küsida nii mõnigi. Muidugi saab! Aga tõeliseks lõõgastumiseks ja idülliks sobivad mitmed teised kohad.

Näiteks on viimastel aastatel eriti paljudesse aedadesse (ja ka rõdudele) jõudnud ripptool. See mugav tool kõigub kandejalal või on kinnitatud lakke, tekitades lahedalt hõljuva välisilme. Ripptool on ideaalne disainielement, mis on samal ajal ülimugav – seal on mõnus juua jahutavat jääkohvi ja mõelda omi mõtteid või siis lugeda raamatuid.

Lõunamaistes riikides on paljude elanike kodus võrkkiik – pole ka imestada, sest kuumal päeval jahutab õhulises võrkkiiges lesimine keha ülimalt hästi. Lisaks on see nii mugav ja lõõgastav, et lausa tukk tuleb peale… Äkki leidub ka sinu koduhoovis kaks lähestikku asetsevat puud, mille vahele võrkkiik sättida?

Jätkuvalt on väga paljudes aedades ka aiakiiged, mis sobivad ideaalselt suviselt mõnusaks olemiseks.

Aga midagi lastele? Kui enda aiamööbel on paigas, siis võiks lapse liivakasti kõrvale luua ka tema isikliku aianurgakese. Poodides on saadaval lai valik just lastele mõeldud aiamööblit. Põnnid armastavad ju oma vanemate tegemisi jäljendada, nii et võid kindel olla, et nad rõõmustavad täitsa oma nunnu aiamööbli üle!

Ka laste liumägi on midagi, mis paneb igal lapse silma särama. Kui sinu hoovis on vähegi rohkem ruumi, siis tasub kaaluda liumäe hankimist – neidki on poodides üsna paju erinevaid variante.

Batuudi üle rõõmustavad aga vist nii lapsed kui ka täiskasvanud. Batuudil hüppamine pole mitte ainult lõbus ajaviide, vaid ka hea treening. Nimelt võrdub kümne minuti pikkune hüppamine lausa poole tunni pikkuse sörkjooksuga! Rääkimata sellest, et meel läheb rõõmsaks ja süda on lusti täis…

Ka batuutide valik on ülimalt lai, kuid tea, et mõistlik on investeerida kallimasse ja seega ka kvaliteetsemasse varianti – selline batuut teenib sind pikalt ning on pere kõige pisematele tunduvalt ohutum. Mõistlik on valida võrguga ümbritsetud batuut, sest suure hooga batuudilt kukkumine võib olla kehvade tagajärgedega.

Nipet-näpet võiks ka aias tegutseda. Viimastel aastatel on suurenenud inimeste huvi aiapidamise vastu. Muidugi ei pea looma suurt aiamaad, kuid tegelikult on päris tore kasvatada omi maitsetaimi, tomateid, redist, porgandit, lehtsalatit… Ise kasvatatud viljadel on tõesti teistsugune mekk juures! Pealegi võid kindel olla, et neid pole pritsitud mingite mürkidega.

Kõiki eelpool mainitud taimi saab mugavalt kasvatada peenrakastides nii terrassil kui ka rõdul – seega on niisugune aiapidamine jõukohane neilegi, kes väga palju taimekasvatusse panustada ei taha.

Silmailu pakuvad ka erinevad lilled – kui lilled õitsevad, siis on suvel hing rõõmu täis!