Rein Taaramäe näitas Itaalia velotuuri neljandal etapil väga head minekut.

Foto: AFP/Scanpix
Jalgrattasport
10. mai 2022, 18:54

VÕIMAS! Etapi kolmandana lõpetanud Rein Taaramäe kerkis Itaalia velotuuril kolmandaks ka üldarvestuses (2)

Itaalia velotuuuri neljas etapp viis ratturid puhkepäeva järel Sitsiilia saarele, kus oli kavas 172 km pikkune mägine etapp, mis lõppes esimese kategooria tõusuga Etna mäe otsa. Enne etappi 60. kohta hoidnud Rein Taaramäe (Intermarche - Wanty - Gobert Materiaux) tegi võimsa sõidu, kui lõpetas etapi kolmandana ning tõusis kolmandaks ka üldarvestuses.

Juba enne etapi algust oli selge, et ees on ootamas rohkelt äraminekukatseid ja kohe läkski paugutamiseks. Kui sõidetud oli napilt 20 minutit, pääsesid peagrupist pakku Taaramäe, Valerio Conti (Astana Qazaqstan), Lennard Kämna (Bora-hansgrohe), Davide Villella (Cofidis), Gijs Leemreize (Jumbo-Visma), Sylvain Moniquet (Lotto Soudal), Mauri Vansevenant (Quick-Step Alpha Vinyl) ja Juan Pedro Lopez (Trek-Segafredo). Sõit oli küll noor, kuid et esindatud olid suured tiimid ja kõvad mägedemehed, võis arvata, et meeste üritus on tõsine.

Nii ka läks. Peagrupist pääsesid mõned ratturid põgenikele küll järele, kuid vahe suure grupiga aina kasvas ning kui sõidetud oli 40 kilomeetrit, edestati peagruppi juba enam kui 11 minutiga. Mõne aja pärast hakkas see vahe küll mõnevõrra vähenema, kuid et põgenikud tegid head koostööd ja keegi tirri ei lasknud, siis mida kilomeeter edasi, seda selgemaks sai, et võidumees võibki tulla jooksikute seast.

Etna tõusu pikkuseks oli 25 kilomeetrit ning seda asus esimesena pedaalima juhtgrupist rünnaku korraldanud itaallane Stefano Oldani (Alpecin-Fenix). Teda oli jälitamas 13 meheline grupp, mis aga järjest väiksemaks kahanes. Taaramäe püsis aga kenasti Oldani lähimate jälitajate seas.

Sellest jälitajate grupist tuiskas esimesena minema Lopez, kes püüdis peagi itaallase kinni ja jättis ka selja taha. Lopezit asus omakorda püüdma Kämna, kellele järgnesid Taaramäe ja Leemreize.

Kui lõpuni jäi kaks kilomeetrit, oli Kämna Lopezi kinni püüdnud, kuid otsustavalt tal hispaanlaselt eest rebida ei õnnestunud. Ent viimastel meetritel jagus teravamat jalga siiski sakslasel, kes võttis oma karjääri teise suurtuuri etapivõidu (esimene oli tulnud 2020. aastal Tour de France'il). Teine koht Lopezile ja kolmandana finišeeris uhkes üksinduses Taaramäe, kes kaotas võitjale 34 sekundit. Järgmised mehed jäid eestlasest omakorda maha juba enam kui pooleteise minutiga.

Kokkuvõttes tõusis liidriks siiski Lopez, kes edestab Kämnat 39 ja Taaramäed 58 sekundiga. Üldarvestuse neljas mees on britt Simon Yates (BikeExchange-Jayco), kes jääb Lopezist maha 1.42.

Giro d'Italia viies etapp sõidetakse samuti Sitsiilia saarel, kui kolmapäeval on kavas 174 km pikkune keskmiselt mägine etapp Cataniast Messinasse.