Rene Zahkna vaatab põnevusega tulevikku, kuidas uus treeningfilosoofia talle mõjub.

Foto: Maria Kilk
Talisport
12. mai 2022, 18:44

SUUR MUUTUS: maailma parimate treeningpäevikuid analüüsinud Rene Zahkna rassib koondisest eraldi (1)

Möödunud hooaja Eesti parim meeslaskesuusataja Rene Zahkna (27) tegi oma sportlaskarjääris suure muudatuse ja valmistub tulevaks hooajaks koondisest eraldi. Ideaalis liitunuks ta Norra B-koondisega, kuid sealt öeldi üpris kiire „ei“.

Eraldumise põhjuseks pole konflikt, vaid ta oli säärast plaani haudunud juba mitu aastat. „Mind on noorest saati huvitanud, miks mida teeme. Sellest aru saamine andis mulle selgelt motivatsiooni juurde,“ alustab Zahkna selgitamist lapsepõlvest.

„Sellest tulenevalt olen kogu karjääri vältel lisaks uurinud, kuidas trenni tehakse ja mille pealt paremaks minnakse. Eelmisel aastal hakkasin hästi intensiivselt uurima, kuidas treenivad norralased, rootslased ja prantslased. Oli üllatav, et kogu informatsioon on internetis olemas. Teadustöid tehakse üpris avatud kaartidega, eriti Skandinaavias.“

Nii on Zahkna analüüsinud näiteks Norra suusakuninganna Marit Björgeni ja Prantsuse laskesuusakuninga Martin Fourcade'i treeningpäevikuid (kel huvi, siis need leiab vastavalt siit ja siit) ning Norra murdmaa- ja laskesuusatamise olümpiamedalistide edu valemeid. Ta suhtleb aktiivselt välismaa laskesuusatajatega ning päris Norra meetodite kohta ka seal treenivalt kahevõistlejalt Kristjan Ilveselt ning suusatajalt Alvar Johannes Alevilt.

Tark sportlane võibki endale ise treeningplaane teha ja selles pole midagi revolutsioonilist, aga üksiku hundina kerkivad esile veel mitmed teemad. Alustame meditsiinist.

Edasi lugemiseks: